Читај ми!

Solidarnost NATO-a sa Turskom u borbi protiv terorizma

Partneri Turske u NATO izrazili su "snažnu solidarnost" sa tom državom i poručili da je bezbednost Alijanse nedeljiva. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio saučešće turskom narodu i poručio da terorizam ne može biti opravdan.

Ambasadori zemalja članica NATO snažno osuđuju terorističke napade protiv Turske i izražavaju saučešće turskoj vladi i porodicama poginulih u nedavnim terorističkim napadima, saopštila je vojna alijansa, a preneo Tanjug.

"Terorizam predstavlja direktnu pretnju bezbednosti država NATO i međunarodnoj stabilnosti i prosperitetu. To je globalna pretnja koja ne poznaje granice, nacionalnost ili veru - izazov protiv koga međunarodna zajednica mora da se bori i rešava ga zajedno", dodaje se u saopštenju.

Saopštenje je izdato nakon hitnog sastanka u sedištu NATO, koji je sazvan na zahtev Turske kako bi se saslušala u iznošenju pretnje sa kojom se suočava - od ekstremista Islamske države i akcija koje preduzima kao odgovor, preneo je AP.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ranije rekao da ta vojna alijansa snažno podržava svoju članicu koja se suočava sa "strašnim delima terora" i nestabilnošću duž svoje južne granice.

Jens Stoltenberg je, na otvaranju hitnog sastanka svih 28 država članica alijanse, rekao da NATO vrlo pažljivo prati razvoj događaja i snažno se solidariše sa svojom saveznicom.

Izrazio je saučešće turskom narodu i vladi zbog nedavnih napada u kojima je bilo dosta poginulih i istakao da "terorizam u svim njegovim oblicima" ne može biti opravdan.

Današnji sastanak je tek peti te vrste od kad je osnovan NATO, na čelu sa SAD, pre 66 godina.

NATO sporazum omogućava zemljama članicama da traže hitne konsultacije, ako smatraju da im je ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost.

U javnom obraćanju, Stoltenberg je rekao da je sasvim opravdano održavanje sastanka, s obzirom na nestabilnost na granici Turske u jugoistočnom pragu NATO-a.

Severnoatlantski savet, kao glavno političko telo za donošenje odluka, je zatim počeo zatvoreni sastanak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи