Читај ми!

Smrtna kazna za Gadafijevog sina

Sud u Libiji osudio je na smrt sina bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, Seifa el Islama. Smrtnu kaznu dobilo je još osam od 37 zvaničnika nekadašnjeg režima koji su optuženi zbog uloge koju su imali tokom pobune 2011. godine.

Među optuženicima kojima je sud, u televizijskom prenosu, izrekao smrtnu presudu zbog ratnih zločina su, pored Seifa el Islama Gadafija, i bivši premijer El Bagdadi el Mahmudi, kao i šef obaveštajne službe iz Gadafijevog vremena Abdulah Senusi, a kazna će biti izvršena streljanjem, prenele su agencije.

Ukupno 37 optuženih tereti se za zločine koji uključuju ubijanje i saučesništvo u podsticanju na silovanje tokom pobune 2011, kao i otmice, sabotažu i utaju javnih sredstava, prenosi Tanjug.

Seif el Islam nije bio prisutan u sudnici, već je iskaz dao putem video-linka, pošto ga lokalna milicija, bivša pobunjenička grupa, od 2011. godine drži u pritvoru u gradu Zintanu, odbijajući zahteve vlade u Tripoliju, koju ne priznaje, da ga izruči radi suđenja.

Uhapšen je u novembru 2011. godine, ubrzo nakon što su njegovog oca ubili pobunjenici, u trenutku kada je pokušavao da pobegne iz Libije, navodi Raša tudej.

Suđenje, koje je počelo u libijskoj prestonici u aprilu prošle godine, kritikovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, a bilo je praćeno i nerešenim sporom sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu zbog jurisdikcije u slučaju Seifa el Islama.

Međunarodni krivični sud u Hagu optužio je Gadafijevog sina za zločine protiv čovečnosti, podseća AP.

Libija je zapala u haos otkako je Muamer Gadafi zbačen i ubijen pre četiri godine, a sada je duboko podeljena između izabranog parlamenta i vlade koja je ograničena na istok zemlje i ima mala ovlašćenja na terenu i, sa druge strane, vlade na zapadu koju podržava islamistička milicija i koja ima kontrolu nad Tripolijem.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво