Читај ми!

Ruski "Som" otkriven kod obala Švedske

Olupina podmornice, pronađena kod istočne obale Švedske, je u stvari ruska carska podmornica nestala još 1916. godine. Švedska mornarica još bez konačnog komentara. Stručnjaci ubeđeni da je reč o podmornici koja je potonula pre 99 godina.

Otkriće olupine podmornice, izazvalo je ogromno interesovanje u Švedskoj, koja je u prethodnih godinu dana, u nekoliko navrata, bezuspešno jurila ruske podmornice oko svojih obala.

Portparol švedske vojske Anders Kalin nije rekao da li vojska, poput lovaca na olupine brodova, takođe veruje da je reč o olupini ruske podmornice.

"Ne želimo da komentarišemo pre nego što dobijemo više informacija. Tokom narednih dana ćemo nastaviti da proučavamo video-snimak", rekao je Kalin.

Stručnjaci pobijaju prvobitne spekulacije - ipak se radi o podmornici iz vremena carske Rusije, piše švedski dnevnik Ekspresen.

"Ubeđen sam da je to podmornica klase Som iz 1916. godine. O tome svedoče brojni detalji", rekao je Per Anderson, pomorski ekspert i bivši oficir švedske vojske, koji je naveo i da su koordinate olupine poznate već izvesno vreme.

Mišljenje bivšeg švedskog oficira dele i ruski stručnjaci, koji su misteropznu olupinu identifikovali kao mini-podmornicu klase "Som", koja je potonula u Baltiku 1916. godine, piše ruski portal Lenta.

Švedske vlasti su još uvek uzdržane, tvrdeći da je u toku analiza snimaka, pa će zvanična potvrda tvrdnji stručnjaka morati da sačeka još neko vreme.

Kompanija za istraživanje morskog dna "Oušn iks tim", koja je otkrila olupinu, navela je na svom sajtu: "Nije poznato koliko je stara podmornica niti koliko dugo se nalazi na morskom dnu, ali ćirilična slova na trupu ukazuju da je reč o ruskoj podmornici".

Jedan od ljudi koji su otkrili podmornicu, Denis Asberg, rekao je za švedski list Ekspresen da ona izgleda moderno, ali je jedan stručnjak za podmornice rekao istom listu kako misli da je reč o ruskoj podmornici koja je potonula 1916. godine.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво