Читај ми!

Rušenje jednog od simbola protesta u parku Gezi

Jedan od upečatljivih podsetnika na antivladine proteste u Gezi parku, stepenice duginih boja u jednom od centralnih delova Istanbula, srušene su na zahtev stanovnika tog dela grada. Tvorac šarenih stepenica, koje su inspirisale protivnike Erdoganovog režima, ističe da će im posle rekonstrukcije vratiti stari sjaj.

Husein Četinel, koji je oslikao stepenice, rekao je da je rušenje sprovedeno na zahtev građana, ističući da će stepenice biti renovirane i vrećene u prvobitno stanje, piše Hurijet dejli njuz.

"Razgovarali smo sa stanovnicima istanbulske opštine Bejoglu koji su rekli da stepenice moraju da se renoviraju. Pregovorali smo o tome godinu dana. Opština je prihvatila naš zahtev i obećala da će stepenice vratiti u prvobitno stanje", naveo je Četinel.

Prema njegovim rečima, rušenje stepenica se radi u sklopu velikih infrastrukturnih radova.

Niko ne treba da brine, jer će stepenice biti potpuno rekonstruisane i ponovo obojene. Biće lepše nego što su bile, uveren je Četinel.

Inženjer šumarstva Husein Četinel, uz pomoć svog zeta, oslikao je 2013. godine 200 stepenika koji povezuju dve istanbulske opštine. Međutim, lokalne vlasti su reagovale i posle nekoliko dana prefarbale stepenice u njihovu originalnu, sivu boju, navodi turski list na engleskom.

Fotografije stepenica pre intervecije lokalnih vlasti postale su vrlo popularne na društvenim mrežama. Turci širom zemlje latili su se četki i u znak podrške Četinelu, ofarbali stepenice u svom kraju.

Stepenice su postale podsetnik na proteste u Gezi parku, koje su obeležile nesrazmerna upotreba sile prema mirinim demostrantima, zaključuje Hurijet dejli njuz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи