Читај ми!

Kijev: Uprkos povlačenju, proruski borci i dalje napadaju

Potparol ukrajinske vojske Juzef Venskovič rekao je da su snage bezbednosti povukle svoje oružje iz Donbasa do potrebne udaljenosti, prema sporazumu iz Minska, dodajući da proruski pobunjenici i dalje granatiraju položaje vojske.

"Granatiranja su intezivirana iako su se naoružane jedinice samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk povukle sa linije kontakta", istakao je Venskovič, prenosi Tanjug.

Donjeck i Lugansk su 18. jula najavili početak povlačenja tenkova i oklopnih vozila, kalibra do 100 milimetara, na razdaljinu od najmane tri kilometra od linije razdvajanja.

Naoružanje Donjecka ostalo je samo severno od istoimenog grada i u Deblaljevu, na delovima kontakt linije.

Lugansk povlači naoružanje duž cele kontakt linije, ukučujući područje u blizini naselja Šasti. Donjeck i Lugans su se odlučili na jednostano povlačenje naoružanja, prema sprozumu iz Minska.

Tas navodi da je danas moguć i novi sastanak kontakt grupe u Minsku, za rešavanje problema rata na istoku Ukrajine.

Uprkos nastavku sukoba i sporadične razmene vatre, ratoborne retorike sukobljenih strana i odstustva direktnog dijaloga između njih, na dnevnom redu će po prvi put biti pitanja koja bi zaista mogla dati veliki podsticaj mirovnom procesu.

Strane su napravile najveći napredak u oblasti povlačenja oružja, kalibra manjeg od 100 milimetara.

To će biti glavna tema sastanka, kako je najavio predstavnik Narodne Republike Lugansk Vladislav Deinego.

Portparol ministarstva odbrane Narodne Republike Donjeck Eduard Basurin najavio je da će lokalne milicije početi povlačenje tenkova i oklopnih vozila sa još tri mesta na liniji fronta.

Basurin je dodao da će povlačenje pratiti posmatrači iz Organizcije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво