Читај ми!

Pjongjang ne želi sporazum sličan iranskom

Vlasti Severna Koreje saopštile su da ih ni najmanje ne interesuje da slede iranski put dijaloga, budući da su država koja poseduje nuklearno naoružanje i da se stoga ni na koji način ne mogu uporediti sa Teheranom.

Nedelju dana nakon istorijskog sporazuma kojim je otvoren put da Iranu budu ukinute sankcije u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa, Pjongjang je odbacio bilo kakvu mogućnost da bi on isto mogao da učini, prenosi Tanjug.

Severna Koreja "nije uopšte zainteresovana za dijalog na kome bi se raspravljalo pitanje da se (država) primora da jednostrano zamrzne ili razmontira svoje nuklearno naoružanje", izjavio je portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

"Nelogično je upoređivati nuklearni sporazum Irana sa situacijom (Severne Koreje) koja je izložena stalnim provokativnim vojnim neprijateljskim aktima i najvećom nuklearnom pretnjom SAD", rekao je portparol za agenciju KCNA.

I Teheran i Pjongjang, saveznici od Islamske revolucije u Iranu 1979, izloženi su oštrim ekonomskim sankcijama zbog svojih kontroverznih nuklearnih programa.

Sporazum šest svetskih sila sa Iranom neki su videli kao nacrt za moguće pregovore sa Severnom Korejom, a zamenik američkog državnog sekretara Vendi Šerman je rekla da se nada da će on naterati Pjongjang da "još jednom razmisli" o svom nuklearnom programu, preneo je AFP.

Portparol severnokorejskog ministarstva je, međutim, istakao da su dve situacije "prilično različite", s obzirom da je Severna Koreja država koja već poseduje nuklearrno naoružanje.

Severna Koreja je izvela tri uspešne nuklearne probe - 2006, 2009, i 2013.

Razgovori šest država (Severne i Južne Koreje, SAD, Kine, Rusije i Japana) o nuklearnom programu Severne Koreje u prekidu su od 2009, kada ih je Pjongjang napustio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи