Читај ми!

Holandija ne potvrđuje izveštaj Si-En-Ena

Savet za bezbednost Holandije nije potvrdio informacije američkog TV kanala Si-En-En o tome da se u konačnom izveštaju istražioca krivica za rušenje malezijskog "boinga 777" iznad Ukrajine navodno pripisuje proruskim pobunjenicima i aviokompaniji, javila je "Raša tudej".

"Ne možemo ništa da potvrdimo. To je poverljiv nacrt izveštaja, koji je poslat međunarodnom istražnom timu a ne mogu da iznosim nikakve detalje dok je to nacrt izveštaja. Možemo komentarisati nešto tek kad bude objavljen konačan izveštaj", rekla je Sara Vernoij, portparol Saveta, koji je nadležan za istrage nesreća, prirodnih katastrofa i incidenata u industrijski, građevini, saobraćaju, odbrani, prenosi Tanjug.

Konačan izveštaj biće objavljen u prvoj polovini oktobra ove godine.

Avion na letu MH-17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, srušio se u Donjeckoj oblasti 17. jula 2014, sa 298 osoba, od kojih su većina bili Holanđani. Prilikom rušenja svi su poginuli.

Si-En-En je u sredu, pozivajući se na izvore, naveo da je avion oboren raketom proruskih snaga.

U nacrtu izveštaja koji je dugačak nekoliko stotina stranica, naveden je tačan tip rakete kojom je avion na letu MH-17 oboren, kao i putanja rakete, rekao je jedan izvor blizak istrazi.

Drugi izvor, koji je imao uvid u taj dokument, kaže da u njemu postoji rekonstrukcija leta malezijskog aviona, iz minuta u minut, kao i identifikacija dela teritorije sa koga je raketa ispaljena, čime se odgovornost za obaranje aviona stavlja na teret proruskih snaga, navodi američka TV mreža.

U izveštaju se, prema tvrdnjama oba izvora, deo odgovornosti stavlja i na kompaniju "Malezija erlajnz", jer su druge kompanije izbegavale zonu konflikta.

Nacrt izveštaja prosleđen je na reviziju brojnim agencijama u svetu uključujući Nacionalnu agenciju za bezbednost saobraćaja, Federalnu vazduhoplovnu administraciju i "Boing", navode izvori.

SB UN bez jedinstvenog stava o rezoluciji

Članice Saveta bezbednosti UN nemaju jedinstven stav o nacrtu rezolucije koju je predložila Malezija, koja zahteva da se uspostavi međunarodni sud koji će utvrditi odgovornost za rušenje aviona MH-17.

"Ovaj tekst je predmet rasprave koja je u toku, tako da nisam u poziciji da direktno komentarišem tekst, ali mi i dalje u potpunosti podržavamo napore a se privedu pravdi počinioci obaranja aviona", rekao je porptarol misije SAD Kurtis Kuper za TAS.

Portparol francuske misije Tjeri Kaboš je rekao da oni u potpunosti podržavaju tekst koji je predložila Malezija i pozitivne doprinose toku razgovora.

Izvor UN je naveo da je nacrt rezolucije spreman za glasanje 21. jula. Malezijski ambasador Ramlan Bin Ibrahim, koji je predstavio dokument u utorak, rekao je da je rad na tekstu u toku, ali da nije siguran da će biti gotov naredne nedelje.

Ruski izslanik u UN Vitalij Čurkin je odbacio nacrt rezolucije, uz obrazloženje da ne odgovora onome što se zaista dogodilo. On je istakao da je glavna ideja i osnivanju tribunala, nebitna, sve dok Holandija i dalje istražujuje nesreću.

Ukrajinska vlada i milicije samoproglašene Republike Donjeck orpužuju jedni druge za ono što se dogodilo. U međuvremenu Ruski istražni komitet je sklon da veruje da je malezijski avion oboren projektilom vazduh-vazduh, koji nije napravljen u Rusiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво