Читај ми!

Merkelova između dve vatre: glasači ili imidž

Nemačka kancelarka Angela Merkel s približavanjem krajnjeg roka za pronalazak rešenja za Grčku suočena je s jednim od najtežih izazova svoje 10-godišnje vladavine - da žrtvuje politički kredibilitet kod kuće odobravanjem pomoći Grčkoj ili da ugrozi imidž "kraljice Evrope" zadržavanjem čvrstog stava prema Grčkoj koji bi je naterao da napusti evrozonu.

Uoči samita evrozone nemački Bild je prikazao Merkelovu s pruskim šlemom i porukama "danas nam je potrebna gvozdena kancelarka" i "bez novih milijardi za Grčku", prenosi Beta.

Nedeljnik Špigl, s druge strane, prikazo ju je među grčkim ruinama s natpisom i porukom "ako evro padne, vođstvo Merkel pada".

Naslovi Bilda i Špigla oslikavaju balansiranje Angele Merkel koje je zasad u poslednjih pet godina bilo uspešno: pomaganje zamljama u problemima da prihvate teže budžetske rezove i reforme dok je uveravala Nemce da brani njihove interese i vrednosti.

Od kada je grčki premijer Aleksis Cipras sazvao referendum o zahtevima kreditora, nemačka kancelarka se vratila na svoju frazu "ako evro padne, Evropa pada", što je Špigl ironično parafrazirao.

Na početku dužničke krize Merkelova je koristila tu frazu kao upozorenje da će neuspeh zajedničke valute ugroziti ideju evropskog jedinstva. Sada je poruku nešto promenila: opasnost za evro dolazi od nepoštovanja pravila i načela "pomoć za reforme".

Odluka o budućnosti Grčke ne leži samo na Angeli Merkel, ali će ona kao liderka najveće evropske ekonomske sile i ličnost snažo povezana s naporima za pomoć u evrozoni, biti prva meta za svaljivanje krivice ako stvari krenu na loše.

"Ona zna da bi Gregzit značio neuspeh njene krizne politike u proteklih pet godina", rekao je Julin Rapold iz Nemačkog saveta za spoljnu politiku.

Ako se kreditori s Grčkom sporazumeju o pomoći, Merkelova će morati da u Bundestagu dobije mandat za otvaranje pregovora, kao i odobrenje za treći paket pomoći.

Iako njena vlada ima podršku četiri petine poslanika, Merkel će nastojati da pomoć Atini prate oštre mere štednje, kako bi izbegla pobunu među konzervativcima.

Mali deo konzervativnih poslanika se već dugo protivi merama pomoći članicama evrozone i naznačili su da će biti protiv dalje pomoći Grčkoj, posebno sada pošto su u Atini sada na vasti levičari.

Ipak, ocenjuje agencija Asošijeted pres, Merkelova ima veliki politički kapital i iskustvo da izeđe iz teške situacije, pošto je dugo uspevala s opreznim pristupom politici i izbegavanjem nepredvidivih rizika.

Kada je Cipras raspisao referendum, Merkelova je optužila Grčku da ne želi kompromis, ali u parlamentu poručila: "Mnogo je toga u pitanju. Svet nas posmatra".

"Ali budućnost Evrope nije u pitanju; budućnost Evrope bi bila u pitanju ako bismo zaboravilo ko smo i šta nas čini snažnijim: zajednica prava i odgovornost. Ako to zaboravimo, evro će propasti i s njim Evropa", rekla je Merkelova u Bundestagu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара