Читај ми!

Kinkel: U slučaju Srebrenica svi smo zakazali

Bivši nemački šef diplomatije Klaus Kinkel izjavio je da su u slučaju Srebrenica svi zakazali i da je odgovornost na Ujedinjenim nacijama, NATO-u, Evropskoj uniji i njemu samom, pošto "nisu znali za strahote koje su se tamo dešavale".

"Ponavljam, mi smo imali odgovornost. Ja sam imao odgovornost. U mojim očima zakazao je UN, zakazao je NATO, zakazala je EU, zakazao sam ja. Ali nije bilo tako da smo tačno znali šta se tamo dešavalo", rekao je Kinkel u intervjuu za Dojče vele, prenosi Tanjug.

Kinkel tvrdi da "nisu bili svesni" da je Mladić (general Ratko Mladić, bivši komandant Vojske RS) počinio strašni zločin, jer "on je takoreći bio onaj koji je to sproveo po Karadžićevom (Radovan Karadžić, prvi predsednik RS) nalogu".

"Znate, kada se desi nešto tako strašno, onda se naknadno uvek postavlja pitanje kako to da niste znali, zašto niste drugačije reagovali. Ne želim nikoga da optužujem, ali jednostavno moram da kažem - da, jesmo... svi smo zakazali", ocenio je Kinkel.

Prema njegovim rečima nisu znali za strahote koje su se tamo dešavale i misli da ni holandski bataljon iz sastava UN koji je bio na licu mesta, nije tačno znao šta se dešava.

Kinkel ne krivi tajne službe, mada je kasnije pročitao da su postojali američki satelitski snimci na kojima se tačno videlo razdvajanje ljudi pred fabrikom akumulatora u Potočarima, gde se preko puta, sada nalazi veliko groblje sa 6.000 pokopanih žrtava.

"Ali sve se dešavalo u samo nekoliko dana i nije bilo tako da su satelitski snimci narednog dana bili na stolu kako bi se moglo politički delati... Bilo je naravno pogrešno stacionirati tako mali bataljon UN u Srebrenici. Stoga ne mogu ni Holanđane da optužim tako direktno... iako je, kada sve pročitate, dosta toga bilo veoma čudno", navodi Kinkel.

Dodao je da je znao šta se dešava u Srebrenici, siguran je da bi u najmanju ruku doprineo da barem u Evropi dođe do "vriska".

"Rekao bih da to ne može biti ispravno. Onda bi morali da pokušamo da nešto preduzmemo", navodi Kinkel.

Bivši nemački šef diplomatije tvrdi da tadašnja situacija ne može da se uporedi sa današnjom, gde su obaveštajne veze i mogućnosti mnogo bolje nego tada i da je nekoliko dana moralo da prođe dok se satelitski snimci obrade.

"Ali to ništa ne menja u činjenici da je trebalo drugačije da procenimo situaciju koja se polako ali sigurno zaoštravala", navodi Kinkel.

Na pitanje da se u nekim knjigama o raspadu Jugoslavije tadašnjem francuskom predsedniku (Fransoa) Miteranu i britanskoj vladi prebacuje da su imali tesne veze sa bivšim srpskim liderom Slobodanom Miloševićem, Kinkel je odrično odgovorio.

"Ne. Znate, odlično se sećam kako je izgledalo raspoloženje na globalnoj političkoj pozornici. Uvek je, delom iz istorijskih razloga, Rusija gajila relativno tesne odnose sa srpskom stranom, a to je na neki način činila i Francuska. Naravno da je srpska strana tada imala više podrške iz nekih zemalja, ali nikako - to vam odgovorno tvrdim - za masakr ili genocidnu orgiju", rekao je Kinkel, navodi Dojče vele.

Bivši nemački šef diplomatije podseća da je u tim teškim godinama Nemcima uvek prebacivano da su imali previše prijateljske odnose prema Hrvatskoj i Sloveniji.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво