Читај ми!

Poslanici EP delili "cveće Srebrenice”

Povodom godišnjice zločina u Srebrenici, četiri člana Evropskog parlamenta Edvard Kukan, Tanja Fajon, Jozo Radoš i Igor Šoltes pola sata su delili “cveće Srebrenice” ispred sale za sastanke, saopštio je Evropski parlament.

Događaj je organizovan na inicijativu Tanje Fajon, prenosi Tanjug.

"Cveće Srebrenice", ručno rađeni "simbol tragične prošlosti i užasnog zločina protiv čovečnosti" delo je članica udruženja Majke Srebrenice i Žepe, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

EP dodaje da je ovaj događaj simbolično podsećanje na ono što se dogodilo i što ne sme da bude zaboravljeno, kao i na ono što više nikad ne sme da se dogodi.

"S dubokim poštovanjem odajemo poštu onima koji su umrli u Srebrenici. To je naša ljudska i moralna obaveza, da se sećamo i ne dozvolimo da se takvi zločini ponove. Delimo ovo cveće koje su napravili oni koji su preživeli, da bismo jasno, zajednički poručili da se sećamo izgubljenih nedužnih života i da se nadamo da takve nečovečnosti kakva je bila u Srebrenici više neće biti", rekao je Kukan.

Tanja Fajon, koja je pokrenula ovu inicijativu, izjavila je da "Srebrenica, kao najgori čin genocida od 1945, pokreće dva pitanja: Koje su lekcije naučene? i Kako se može postići pomirenje?".

"Verujem da 20 godina pošto su ljudi masovno ubijeni i mostovi porušeni, region može da nastavi putem pomirenja i saradnje, da izgradi nove mostove i odlučno ide ka Evropskoj uniji", rekla je Fajonova.

Jozo Radoš, koji je takođe delio cveće, rekao je da "istorija daje lekcije i da sećanje za zločin u Srebrenici treba da donese više pravde i fer suđenja za zločine počinjene u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije".

"Sećanje na Srebrenicu takođe treba da pomogne evropskim zemljama da preuzmu sopstvenu odgovornost za prošle događaje, kako bi sprečile da se istorija ponavlja. Prvi korak na tom putu je suočiti se sa zločinima i otvoreno priznati odgovornost za njih. Naša današnja akcija je mali doprinos tome", naveo je Radoš.

Da zločin u Srebrenici više ne sme da se ponovi rekao je i Šoltes i dodao da se nada da će ovom akcijom doprineti pružanju šanse BiH da napreduje i postane zemlje trajnog mira, navodi u saopštenju EP.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво