Tunis, srpski turisti bezbedni

Posle uvođenja vanrednog stanja u Tunisu, svi srpski turisti u toj zemlji su dobro i bezbedno i nema nikakvih zahteva za vanrednim povratkom, potvrdio je za RTS ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić. U Tunisu letuje 150 srpskih turista.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije upozorilo je turiste da izbegavaju putovanja u pustinjske i planinske oblasti i da slede uputstva vlade Tunisa.

Vanredno stanje uvedeno je u Tunisu kako bi se izbegao kolaps zemlje, jer se strahuje od novih terorističkih napada, objasnio je predsednik države Beži Čaid Esebsi.

Posle terorističkog napada Islamske države u Susu pre osam dana, u kojem je ubijeno 38 turista, smenjeno je nekoliko zvaničnika u vladi i guverner Susa, zbog bezbednosnih propusta.

Predsednik Tunisa kaže da će vanredno stanje u zemlji trajati 30 dana.

"Naša vojska, nacionalna garda i snage bezbednosti naviknute su na borbu protiv terorizma u planinskim oblastima. Bili smo na putu da tu pojavu iskorenimo, ali naši neprijatelji su napustili svoja uporišta i krenuli na gradove", rekao je predsednik Tunisa.

Svi srpski turisti u Tunisu su dobro i bezbedno i obavešteni su o vanrednom stanju.

"Nije bilo poziva naših turista ali jeste članova njihovih porodica koji brinu. Postoji upozorenje da se ne ide na izlete na jug, odnsno u pustinjske delove Tunisa ili u nepristupačne delove gde je bezbednost smanjena i gde bi mogućnost reakcije snaga bezbednosti bila takođe smanjena", rekao je Nikola Lukić, ambasador Srbije u Tunisu. 

Srpski turisti koji trenutno borave u Tunisu vratiće se, kako je i planirano, u utorak i petak naredne sedmice i nema zahteva za vanrednim povratkom.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) kaže da u Tunisu trenutno ima 150 srpskih turista i da se očekuje da se u utorak vrati najveći deo tih turista i da najviše do 50 ostane za povratak u sledeći petak.

"Svi su informisani o uvođenju vanrednog stanja i u direktnom komntaktu su sa predstavnikom turističke agencije posredstvom koje su došli, bezbedni su, sve ide prema planu i programu, imaju direktne kontakte sa našim konzularnim predstavništvom sa ambasadom u Tunisu i za sada nemamo informacija da su na bilo koji način zatražili prevremeni povratak ili bilo koju drugu intervenciju ambasade u Tunisu", kaže Seničić.

U Tunisu je vanredno stanje poslednji put bilo na snazi pre četiriu godine, tokom pobune protiv tadašnjeg predsednika Ben Alija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи