Читај ми!

"Talisman sablja", zajednička vežba Australije i SAD

Usled rasta tenzija sa Kinom zbog formiranja veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, Australija i Sjedinjene Američke Države počele su obimnu zajedničku vojnu vežbu.

Dvonedeljna vojna vežba "Talisman sablja", koja se održava svake dve godine u američkoj Severnoj Teritoriji i Kvislandu, uključuje 30.000 vojnika iz SAD i Australije za operacije na moru, iz vazduha i sa kopna, javlja Tanjug.

Oko 40 vojnika japanskih Kopnenih snaga za samoodbranu pridružili su se američkom kontingentu, kao i više od 500 vojnika sa Novog Zelanda, koji su se uključili u istu vojnu vežbu u Australiji.

Vojna vežba se održava po šesti put u trenutku kada Kina "širi svoj strateški i ekonomski obruč u regionu".

AFP podseća da Peking nastavlja sa izgradnjom veštačkih ostrva i objekata u spornim vodama Južnog kineskog mora, dok ima odvojen teritorijalni spor sa Japanom za kontrolom Senkaku ostrva u Istočnom kineskom moru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се