Читај ми!

Najjači sukobi u Alepu u poslednje tri godine

Dve koalicije sirijskih pobunjenika pokrenule su ofanzivu protiv vladinih snaga za kontrolu zapadnog dela Alepa u najjačim sukobima u gradu od sredine 2012. godine. Najmanje 22 osobe, od kojih šest civila, poginulo je u gradu Raka u vazdušnim udarima.

Pobunjenici nove koalicije koja uključuje borce Nusra Fronta, ogranka Al Kaide u Siriji, i novoformirana koalicija od lokalnih frakcija, koje su dugo aktivne u Alepu, zajedno su napali sirijsku vojsku istovremeno iz više pravaca uz stotine raketa i granata.

Vladine snage uzvratile su granatiranjem i vazdušnim napadima, pa su se civili našli pod unakrsnom vatrom, piše Njujork tajms, prenosi Tanjug.

Sirijski pobunjenici zauzeli su bivši istraživački centar koji služi za smeštaj vojnika u centralnom gradskom naselju, ali su izgubili svoje pozicije u drugom delu Alepa u žestokim kopnenim sukobima.

U međuvremenu, sirijska vojska i borci libanskog Hezbolaha ušli su u grad Zabadani na granici sa Libanom koji je bio pod kontrolom pobunjenika od 2012.

TV El Manar, libansko-šiitske grupe Hezbolah, navodi da su njihovi borci i sirijske vladine snage ušle u Džamaijat okrug, u zapadnom delu opkoljenog grada.

Zabadani je strateški grad na trasi međunarodnog auto-puta Damask–Bejrut i nalazi se na putu za snabdevanja oružjem Hezbolaha iz susedne Sirije do 2011.

Danas je ovaj sirijski grad je poprište jakih sukoba, iz njega se diže gust crni dim od eksplozija, artiljerije i bombi od vazdušnih udara, prenosi Rojters.

Televizija navodi da operacije i dalje traju i da ima mnogo ubijenih i ranjenih, dodaje AFP.

Bombaš-samoubica Islamske države digao se u vazduh u kamionu punom eksploziva u blizini elektrane koja strujom snabdeva sirijski grad Hasaka, saopštila je sirijska vojska.

Sirijska državna televizija javila je da je drugi napad na elektranu sprečen, ali je prvi izazvao veliku materijalnu štetu i doveo je do žrtava, bez davanja više detalja.

Istovremeno, američki avionu sproveli su seriju od 16 vazdušnih napada na položaje boraca Islamske države u njihovom sirijskom uporištu u gradu Raka i istoimenoj pokrajini.

U tim napadima u noći između subote i nedelje poginulo je najmanje 22 osobe, od kojih je šest civila, uključujući i jedno dete.

"Koalicione snage su uspešno udarile na višestruke ciljeve širom Rake – de fakto prestonice ekstremista", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Udari su "ozbiljno ograničili slobodu kretanja terorista", dodaje se u saopštenju, navodi AFP.

Saopštenje koalicionih snaga usledilo je nekoliko sati pošto su teroristi objavili video-snimak koji prikazuje tinejdžere koji ubijaju 25 sirijskih vojnika u Palmiri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво