Читај ми!

Vanredno stanje u Tunisu, srpski turisti dobro

Predsednik Tunisa Beži Čaid Esebsi proglasio je vanredno stanje, nakon prošlonedeljnog napada u letovalištu Sus, kada je ubijeno 38 stranih turista, uglavnom Britanaca. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije poručilo je turistima da slede uputstva Vlade Tunisa. Svi srpski turisti su dobro, kaže ambasador Nikola Lukić.

Pozivajući se na saopštenje iz kancelarije predsednika, agencija TAP, navodi da vanredno stanje privremeno daje vladi više fleksibilnosti, a vojsci i policiji više ovlašćenja, dok istovremeno ograničava pravo na javna okupljanja, navodi Rojters.

Predsednik Tunisa Beži Čaid Esebsi je rekao da njegova zemlja "nije bezbedna od novih ekstremističkih napada".

Smenjeno je nekoliko zvaničnika Tunisa, uključujući i guvernera Susa. "Pored toga što je bilo bezbednosnih propusta, bilo je propusta i na političkoj strani", izjavio je Frans presu predstavnik vlasti Dafer Neži i dodao da je smenjen guverner Susa gde se 26. juna dogodio napad, prenosi Beta.

Neži je rekao da je smenjeno nekoliko policijskih funkcionera, među kojima tri iz Susa.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije upozorilo je turiste iz Srbije da izbegavaju putovanja u planinske i pustinjske oblasti kao i da slede uputstva Vlade Tunisa.

"Trenutno, tuniski nadležni organi ne uvode mere ograničenja kretanja u području glavnih turističkih destinacija, ali preporučuju mere pojačanog opreza", navodi se u saopštenju i dodaje da je neophodno pažljivo pratiti zvanična saopštenja tuniske vlade.

"Na jugu Tunisa i u pustinjskim delovima ne preporučuju se organizovani turistički izleti. U večernjim časovima potrebno je izbegavati turističke izlete iz bezbednosnih razloga", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić rekao je Tanjugu u telefonskoj izjavi da će vanredno stanje trajati 30 dana i da će biti produžavano ukoliko za to bude potrebe.

"Vanredno stanje zapravo daje prava snagama bezbednosti, Nacionalne garde i pojedinim jedinicama vojske da mogu da zaustave i pretresaju u situacijama gde ima osnovane sumnje na opasnost od terorističkih akcija, a u nekim mestima mogu biti preduzete i mere ograničenja kretanja, sve radi bezbednosti", ukazao je ambasador Lukić.

Vanredno stanje, koje daje dodatna ovlašćenja vojsci i policiji, ukinuto je u martu 2014. godine, a bilo je na snazi od januara 2011. godine posle bekstva predsednika Zinea el Abidina Bena Alija pred početak uličnih demonstrancija koje su pokrenule "arapsko proleće", podseća Beta.

Posle revolucije, Tunis se sve više suočava s porastom džihadističkih napada, koji su odgovorni za smrt nekoliko desetina vojnika i policajaca.

Sunitski ekstremisti iz Islamske države izvršili su dva napada u Tunisu za tri meseca. Ukupno 59 turista ubijeno je Tunisu - 21 osoba u centru glavnog grada u muzeju Bardo u martu i 38 osoba 26. juna u turističkom letovalištu u Susu.

Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je nedavno u intervjuu za britansku televizijsku mrežu Bi-Bi-Si da je policija bila suviše spora u reagovanju na napade, priznajući prvi put da je bilo bezbednosnih propusta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво