Читај ми!

Duma izglasala zakon o privatnosti na internetu

Ruski parlament je izglasao zakon koji omogućava da se iz pretraživača uklone rezultati pretrage interneta povezani s nekom osobom ako ta osoba to zatraži.

Kritičari zakona kažu da bi on mogao da se iskoristi za blokiranje nepovoljnih informacija o vladi ili vladinim zvaničnicima, prenosi Beta.

Mada je sličan propis nedavno usvojila Evropska unija, ruski zakon je stroži, pošto omogućava uklanjanje informacija o javnim ličnostima ili informacija koje se smatraju značajnim za javni interes.

Prema novom zakonu, neko može da traži da se iz pretraživača uklone rezultati istrage o imenu te osobe ako ta informacija "više nije relevantna", ali bez specifikovanja za koje bi linkove postojala želja da se uklone.

Najpopularniji ruski pretraživač "Jendeks" (Yendex) ranije je izrazio zabrinutost da bi zakon mogao da omete njegov rad i da "ignoriše pravo na traganje za informacijom".

"Taj zakon sprečava ljude da pristupe važnim i pouzdanim informacijama ili čini nemogućim dobijanje takve informacije", naveo je "Jendeks" u saopštenju prošlog meseca.

Poslanik Leonid Levin je u odbranu zakona rekao da će biti efikasno oruđe za smanjivanje ucenjivanja na internetu. Odbacio je optužbe da bi zakon mogao da se iskoristi za ućutkivanje kritika vlade, navodeći da se zakonom pretraživači mogu primorati da uklone linkove, ali ne i originalne veb-strane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво