Читај ми!

Vikiliks: Merkelova zbunjena zbog Grčke

Prisluškivani telefonski razgovor nemačke kancelarke Angele Merkel i njenog ličnog asistenta, koji je objavljen na Vikiliksu, a čija tema je bila grčka kriza, ukazuje na njen skepticizam i sumnju u način rešavanja te krize.

Merkelova, naime, nije bila sigurna šta bi moglo da spase Grčku, da li rezanje dugova ili novi paketi finansijske pomoći, vidi se iz transkripta njenog prisluškivanog razgovora iz oktobra 2011. godine, prenosi Tanjug.

Nemačka kancelarka je strahovala da Grčka, čak i ako joj deo duga bude oprošten, neće moći da reši svoje probleme.

Američke tajne službe su godinama prisluškivale nemačku kancelarku, a Vikiliks je sada objavio tajne dokumente i šta su agenti snimili.

Merkelova takođe nije bila sigurna ni da bi Grčkoj mogao pomoći dolazak tima finansijskih eksperata.

Drugačije mišljenje od nje imao je, međutim, nemački ministar finansija Volfgang Šojble, koji je podržavao ideju da se Grcima smanji deo duga.

Vikiliks je u sredu takođe objavio da Američka služba za nacionalnu bezbednost (NSA) nije prisluškivala samo Merkelovu, već i još nekoliko nemačkih ministara, preneo je AFP.

U najnovijem izveštaju sajta Vikiliks, koji prenosi agencija Beta, piše da se nova lista sa 69 brojeva telefona i faksova, koja je delimično prošla redakturu – odnosi, pored ostalih, na visoke zvaničnike u nemačkim ministarstvima ekonomije i finansija.

Vikiliks je objavio i dva dokumenta za koje tvrdi da su sažeci presretnutnih razgovora – jedan sa Merkelovom i drugi sa njenim visokorangiranim kolegom – na temu dužničke krize u Grčkoj.

Drugi razgovor je, tvrdi Vikiliks, presrela britanska obaveštajna služba pa ga je prosledila u NSA.

Za sada nije moguće potvrditi autentičnost dokumenata.

Međutim, nemački list Zidojče cajtung, koji tvrdi da je dobio pristup dokumentima, izvestio je na svom sajtu da se čini da lista potiče iz perioda 2010–2012, i da su bar neki brojevi sa liste još u upotrebi.

Vikiliks nije naveo odakle je pribavio dokumenta, ali sajt ima istoriju objavljivanja poverljivih američkih dokumenata. Jedna od saradnica sajta, Sara Harison, bliska je saradnica Edvarda Snoudena, bivšeg zaposlenog u NSA koji je objavljivanjem tajnih dokumenata razotkrio brojne američke programe tajnog nadgledanja.

Nemačka vlada za sada nema komentara na najnovije objave Vikiliksa.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво