Читај ми!

Ban Kimun: Srebrenica, senka na savesti međunarodne zajednice

Generalni sekretar UN Ban Kimun nazvao je zločin u Srebrenici "kolektivnom senkom na savesti međunarodne zajednice", navodeći da UN moraju da uspostave mehanizme koji bi sprečili da se takvi događaji ponavljaju u budućnosti.

"Moramo biti ujedinjeni protiv zločina. To treba da bude naše obećanje ljudima iz Srebrenice", rekao je šef UN na komemorativnom skupu održanom u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

"Srebrenica je kolektivna senka na savesti međunarodne zajednice... Međunarodna zajednica nije ispunila obavezu da zaštiti ljude kojima je zaštita bila potrebna. Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti dele odgovornost za taj događaj", rekao je Ban Kimun.

Komemorativni skup o Srebrenici podudario se sa diplomatskom borbom Velike Britanije i Rusije oko predloga rezolucije o osudi zločina. Britanskim predlogom osuđuje se zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je označen kao genocid.

Ruskim predlogom osuđuju se "najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao celinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porekla i veroispovesti".

Ban Kimun i predsedavajući Generalne skupštine UN Sam Kutesa nazvali su događaje u Srebrenici "genocidom".

"Obećavam da ću svakog dana raditi kako bih obezbedio poštovanje i bezbednost za ljude širom sveta", rekao je šef UN.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво