Nemačka levica želi referendum po uzoru na Grčku

Političarka Levice Sara Vagenkneht zahtevala je da se, po uzoru na Grčku i u Nemačkoj organizuje referendum o politici spasa evra i rekla da priželjkuje jedno grčko "ne" kreditorima i " nastavku pogrešne politike".

"Ja želim da i nemački narod bude pitan o važnim problemima, takođe i o takozvanoj politici spasa evra, na kraju krajeva, mi smo ti koji plaćamo", rekla je Sara Vagenkneht, uticajna političarka nemačke opozicione partije Levica za Pasauer noje prese i izrazila nadu da će Grci na referendumu u nedelju odbaciti predlog kreditora, prenosi Tanjug.

"Paket, koji su predložili EU-komisija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, nastavak je isto tako pogrešne politike......", rekla je ova političarka, poluiranka, poznata po jasnim rečima, ali i po tome što je zovu "lepa Sara" i što je od pre par godina udata za Oskara Lafontena, bivšeg šefa socijaldemokrata.

"Jedno grčko "ne" na referendumu će sprečiti da se milijarde ponovo proćerdaju", rekla je Vagenkneht, budući šef poslaničkog kluba u Bundestagu partije Levice, nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i Lafontenove WASG stranke.

Levica, popularna naročito među socijalno nižim slojevima, ovih dana je, u jeku grčke krize, ozbiljno prebacivala svojoj vladi u Berlinu propuste u pitanju rešenja grčke krize.

Predsedavajući te partije Katja Kiping prebacila je na kancelaru Angeli Merkel suodgovornost za dramatiku grčke krize.

"Nadam se da joj (Merkelovoj) jasno da se ovde radi o budućnosti evra i pre svega o budućnosti demokratije i Evrope. Nadam se da se ona neće dalje "kriti" iza ministra finansija Volfganga Šojblea, nego da će se na kriznom samitu u sredu založi da se iznađe jedan predlog, koji bi za grčku stranu bio prihvatljiv", rekla je Kiping za nemačku televiziju ARD.

Kiping je upozorila da bi, ukoliko bi Grčka napustila evro-zonu, to bila propast politike Angele Merkel.

"Tada bi Merkel kao kancelar otišla u istorijske knjige....", ocenila je Kiping i dodala da bi to moguće bio i početak kraja evra zone.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво