Читај ми!

Rusija obustavila isporuku gasa Ukrajini

Ruska državna gasna kompanija "Gasprom" obustavila je isporuku prirodnog gasa Ukrajini jer Kijev nije platio račune, potvrdio je izvršni direktor te kompanije Aleksej Miler.

Aleksej Miler je izjavio da "Gasprom" neće dostavljati Ukrajini gas po svaku cenu, ukoliko za to Ukrajina ne plati unapred.

"Ukrajina nije platila za isporuku ruskog gasa za jul. 'Gasprom' je 1. jula u 10 časova obustavio isporuku gasa Ukrajini. 'Gasprom' neće isporučivati gas Ukrajini bez plaćanja unapred, bez obzira na cenu", rekao je Miler nakon trilateralnih razgovora između Rusije, Ukrajine i EU.

Miler je dodao da su svi uslovi za isporuku gasa Ukrajini u julu definisani trenutnim ugovorom, koji je potpisan 2009. godine, i važećim dodacima koji ne zahtevaju dodatne ugovore.

"Cena gasa za Ukrajinu je određena prema formuli koja je predviđena ugovorom. 'Gasprom' nikada nije menjao niti će menjati mehanizam za određivanje cena za isporuke gasa Ukrajini pre kraja 2019. godine", kaže Miler. 

"Rusija neće povećati popust koji je ponudila Ukrajini na kupovinu gasa. Cena od 247 dolara za kubni metar gasa je potpuno konkurentna i zbog toga smo iznenađeni što ukrajinska strana želi mnogo nižu cenu. To odudara od uslova na tržištu", rekao je Aleksandar Novak, ministar energetike Rusije.

Ministar energetike Ukrajine Vladimir Demčišin kaže da je cena gasa, prema formuli iz ugovora o gasu Ukrajine i Rusije potpisanog prošle godine, bila drugačija i da bi trebalo da iznosi oko 200 dolara za kubni metar.

Razgovori u Beču u utorak između Rusije, Ukrajine i Evropske komisije nisu urodili plodom. Nije obezbeđen sporazum o uslovima za nove isporuke gasa, jer je Kijev tražio veće olakšice za snabdevanje gasom nego što je to "Gasprom" bio spreman da prihvati, prenosi Rojters.

Javno preduzeće "Srbijagas" saopštilo je da je, i pored novonastale situacije, u Republici Srbiji obezbeđeno redovno i sigurno snabdevanje krajnjih kupaca tim energentom.

"Srbijagas" ističe da nije došlo ni do kakvog prekida u isporukama gasa za Srbiju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи