Puškov: Crna Gora se uklapa u strategiju NATO

Predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Državne Dume, Aleksej Puškov ocenio je da je NATO u principu već doneo odluku o tome da primi Crnu Goru, i da se to uklapa u sadašnju strategiju alijanse.

"Ubrzano primanje Crne Gore, ako se dogodi, biće samo potvrda aktivnosti NATO u širenju svog vojnog i političkog prisustva na teritorijama Istočne i Južne Evrope", rekao je Puškov novinarima, javlja Tas, prenosi Tanjug.

Po njegovim rečima, tu nema ničeg što bi izlazilo iz okvira sadašnje strategije NATO.

Puškov smatra da je u principu odluka o prijemu Crne Gore već doneta, ali da je "drugo pitanje kada će to biti formalizovano".

"NATO intenzivno konsoliduje vojno-politički prostor koji kontroliše. Ako Crna Gora bude primljena ranije najavljenog datuma, to će biti potvrda namere konsolidacije alijanse", rekao je on.

Po njegovim rečima, konsolidacija je povezana s težnjama NATO da iskoristi "napetost, krizu koja postoji u odnosima Rusije i Zapada kako bi maksimalno povećao vojno prisustvo u državama Istočne i Južne Evrope".

Zamenik Komiteta za međunarodne poslove gornjeg doma, Saveta federacije, Vladimir Džabarov izjavio je ulazak Crne Gore u NATO neće promeniti odnos snaga u Evropi.

"To će biti pre simboličan ulazak, tu ima više političkog elementa. Izgleda da naši Zapadni partneri žele da pokažu da je NATO veoma privlačan za sve evropske zemlje", rekao je Džabarov.

Ocenio je da je moguće da Crna Gora ima takozvani kompleks malih država, a to je da im pripadanje krupnim organizacijama omogućava da se osećaju bezbedno.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво