Читај ми!

Putinova podrška Asadovom režimu

Ruski predsednik Vladimir Putin uveren je da će sirijski narod pobediti terorizam. Ističe da politika Rusije usmerena na podršku Siriji, sirijskom rukovodstvu i narodu ostaje nepromenjena.

Valid el Mualem, šef sirijske diplomatije rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom da je dobio obećanje Vladimira Putina da će podržati Siriju politički, ekonomski i vojno, prenosi Tanjug.

"Rusija će, i to je Putin danas potvrdio, podržavati sirijski narod i sirijsko rukovodstvo u rešavanju socijalno-ekonomskih problema u uslovima sadašnje krize, u njegovim naporima za jačanje svoje odbrambene sposobnosti pred terorističkom pretnjom", rekao je Lavrov.

Putin je na susretu sa Mualemom rekao da je situacija u Siriji u vezi sa agresijom međunarodnog terorizma, a da Sirija i zemlje regiona treba da se ujedine radi efikasne borbe protiv terorizma i krajnjeg radikalizma.

Prema njegovim rečima, sve zemlje regiona spremne su da daju doprinos u borbi protiv Islamske države, i to se odnosi na Tursku, Jordan i na Saudijsku Arabiju.

Ističući da vlast u Damasku na čijem je čelu Bašar el Asad visoko ceni stav Rusije, Putina i Lavrova koji se zalažu za političko rešenje sirijskog konflikta, i izražavajući spremnost Sirije da uz podršku Rusije sarađuje sa zemljama regiona, Mualem je, kako prenose ruske agencije, optužio SAD da sponzorišu terorizam.

"Amerikanci traže političko rešenje, a pritom izdvajaju milijarde dolara za obuku terorista", rekao je sirijski ministar na susretu sa Lavrovom.

Mualem ističe da je na jug Sirije nedavno prebačeno 2.100 ekstremista sa najnovijim oružjem u rukama i da Amerikanci ne skrivaju svoju podršku tim teroristima.

Glavni problem, navodi Mualem, je to što pogranične zemlje podržavaju teroriste u Siriji.

"Naš narod je više od pet godina žrtva zavere susednih država", rekao je sirijski ministar i dodao da je za formiranje međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države, uz učešće Turske, Saudijske Arabije, SAD i Katara potrebno veliko čudo, jer te zemlje, umesto da se bore protiv terorizma, podstiču ga.

Mualem kaže da bi oni želeli ujedinjenje napora, i naglašava da Sirija uvek ima na umu iskustvo bivšeg Sovjetskog Saveza u borbi protiv fašizma.

"Uvereni smo da će sirijski, kao i sovjetski narod, uspeti da pruži čvrst otpor terorizmu", ističe Mualem.

Lavrov je posle susreta sa sirijskim ministrom istakao da je zadatak međunarodne zajednice - suseda Sirije, Evropljana, Rusije, UN - ne da pokušavaju da nametnu nešto Sirijcima, već da stvore uslove za dijalog što šireg kruga učesnika, tokom kog bi mogle da dođu do saglasnosti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво