Читај ми!

Izrael će graditi ogradu na granici sa Jordanom

Izraelska vlada odobrila je fondove za ogradu koja će biti podignuta na delu istočne granice Izraela sa Jordanom.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će ograda biti duga 30 kilometara i da će početi od Ejlata na Crvenom moru, na jugu, ka mestu gde se gradi novi aerodrom, prenosi Tanjug.

Netanjahu je objasnio da će čitava ograda biti na izraelskoj teritoriji i neće kršiti suverenitet Jordana. Plan o izgradnji je koordinisan s jordanskim vlastima.

Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994. godine i od tada su odnosi prijateljski.

U poslednjih nekoliko godina Izrael je podigao utvrđene ograde na granici s Egiptom da spreči dolazak afričkih migranata i na Golanskoj visiji da spreči ubacivanje iz Sirije.

"Izgradnja ograde u ovom području će biti na izraelskoj strani granice i neće kršiti suverenitet Hašemitske Kraljevine Jordan, njene nacionalne interese, niti čast", navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Navode da je 30 kilometara duga ograda samo jedan njen segment i da se troškovi procenjuju na dve milijarde šekela (oko 500 miliona dolara). Ograda će biti slična onima na granici s Egiptom i Sirijom.

Netanjahu je pre više godina najavio planove o izgradnji ograde na granici s Jordanom, ali je potrebnija bila barijera na sirijskoj zbog građanskog rata u toj zemlji.

Izraelski odbrambeni zvaničnici veruju da postoji mogućnost da se operativci islamskog džihada ubace u Izrael i da izgradnja međunarodnog aerodrma u Timni, koji će zameniti aerodrom u Ejlatu, zahteva pojačanu bezbednost.

Očekuje se da će aerodrom biti otvoren u leto sledeće godine. Mesto na kome se gradi je udaljeno 200 metara od granice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи