Читај ми!

Francuska deportuje "propovednike mržnje"

U protekle tri godine, Francuska je zbog "propovedanja mržnje", deportovala 40 stranih imama, a samo u proteklih šest meseci njih 10, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Ministar Kaznev je obećao da će smanjiti broj džamija i propovednika koji podstiču mržnju, nakon prošlonedeljnog napada u fabrici gasa u kome je islamista odsekao glavu svom šefu, prenosi Tanjug.

Taj napad, koji podseća na teroristički, drugi je u šest meseci u Francuskoj koja pokušava da se izbori sa radikalizmom i priključivanjem stotina građana džihadu u Siriji i Iraku, preneo je AFP.

Svaki "strani propovednik mržnje će biti deportovan", rekao je Kaznev, dodavši da je nekoliko džamija pod istragom zbog podsticanja terorizma, kao i da će, ukoliko se to dokaže, svaka od njih biti "zatvorena".

"Deportovali smo 40 propovednika mržnje od 2012. Od početka ove godine ispitali smo 22 slučajeva, a oko 10 imama i propovednika mržnje su proterani", izjavio je Kaznev.

Jasin Salhi (35) priznao je juče tokom ispitivanja da je odsekao glavu svom šefa u napadu na fabriku gasa u Francuskoj, pošto je otkriveno da je poslao fotografije sebe sa odsečenom glavom žrtve preko mreže "Votsap" u Kanadu.

U petak je pronađen obezglavljen muškarac, a dvoje zaposlenih je ranjeno u napadu u fabrici gasa u Sen Kventin Falavijeu, nedaleko od Grenobla - gradu u podnožju Alpa na jugoistoku Francuske.

Napadač je automobilom uleteo u fabriku i zakucao se u gasni kanister, s ciljem da izazove eksploziju. Zatim je ubio svog nadređenog, 54-godišnjeg Ervea Kornara.

Svedoci su naveli da je Sali mahao zastavom Islamske države, koja je kasnije i pronađena na mestu zločina, nedaleko od obezglavljenog tela.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво