Читај ми!

Kameron: Džihadisti objavili rat Velikoj Britaniji

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da će iz Velike Britanije poleteti vojni transportni avion za Tunis, kako bi se evakuisali ranjeni i poginuli u terorističkom napadu u Susu. Dodaje da su ovim terorističkim aktom ekstremisti Islamske države objavili rat Velikoj Britaniji.

Britanski premijer Dejvid Kameron ističe da su džihadisti objavili rat Velikoj Britaniji, prenosi Tanjug.

"Danas ćemo poslati jedan RAF "C17" da pomogne u evakuaciji ranjenih i poginulih, rekao je britanski premijer za Radio Bi-Bi-Si.

Prema njegovim rečima, to je bio apsolutno zastrašujući napad koji je šokirao celu naciju.

"Mi smo bili meta. Oni su objavili rat nama, svidelo se to nama ili ne", rekao je Kameron i obećao punu istragu o tome šta se dogodilo u tuniškom letovalištu pre tri dana.

Ranije danas, britanski premijer Dejvid Kameron napisao je za britanski Dejli Telegraf da mora da bude više odlučnosti u borbi protiv islamskog ekstremizma.

"Pored našeg šoka i tuge moramo dodati još jednu reč - odlučnost, nepokolebljiva odlučnost. Založićemo se za naš način života. Moramo biti jači u zalaganju za naše vrednosti - mir, demokratiju, toleranciju, slobodu. Moramo biti netolerantni na netolerantnost, odbacivanje svakog čiji pogledi praštaju propoved islamskog ekstremizma uz stvanje uslova da on cveta", kaže britanski premijer.

Kameron poziva na akciju protiv onlajn propagande grupa poput Islamske države, koja je preuzela odgovornost za napad u Tunisu.

Takođe navodi da je potrebno ojačati političke institucije u inostranstvu.

"Mi takođe moramo da se sa njima nosimo na njihovom izvoru - u mestima kao što su Sirija, Irak i Libiju, odakle IS izvode i kuju zavere", navodi Kameron i dodaje da je izvođenje takvog napada tokom svetog meseca Ramazana " uvreda za sve muslimane širom sveta", prenela je agencija AFP.

Kameron je rekao da će ministar unutrašnjih poslova Tereza Mej otputovati u Tunis zajedno sa zvaničnikom ministarstva spoljnih poslova Tobijasom Elvudom da bi razgovarali sa tuniškim ministrima i sami sagledali situaciju u letovalištu Sus.

Iz Britanije je, do sada, upućeno 16 detektiva u Tunis da pomogne u istrazi, dok 400 policajaca obavlja razgovor sa britanskim turistima koji su bili u tom području u vreme napada.

Broj britanskih žrtava u Susu u Tunisu mogao bi da bude veći pošto se znatan broj Britanaca vodi kao nestalo posle terorističkog napada u petak, mada je prema zvaničnim podacima poginulo 15 britanskih turista.

Tri Irca, Belgijanac, Portugalac i Nemac takođe su ubijeni kada je napadač otvorio vatru na hotelskoj plaži.

U Londonskom Dauning stritu su zastave na pola koplja uz znak saučešća sa porodicama žrtvama.

To je bio najteži gubitak Britanaca u terorističkom napadu od 2005. godine kada je 52 ljudi poginulo u samoubilačkom bombaškom napadu na londonskom transportnom sistemu.

U Tunisu lideri severnoafričkih zemlja koodiniraju napore da pronađu načine da ojačaju bezbednost.

Tuniško ministarstvo turizma objavilo je da će rasporediti 1.000 naoružanih policajaca od 1. jula da bi se ojačala turistička policija koja će od sada, takođe, nositi oružje po prvi put.

Oni će biti raspoređeni "unutar i izvan hotela" na plažama i u turističkim i arheološkim nalazištima, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da će biti zatvoreno 80 džamija koje su "kolevke" za podsticanje ekstremizma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво