Читај ми!

Kijev pozvao Janukoviča da se vrati i dokaže svoju nevinost

Administracija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka pozvala je Viktora Janukoviča da se vrati u Kijev i dokaže svoju nevinost pred sudom.

Poziv je usledio nakon što je bivši ukrajinski lider izjavio da nikada nije naredio snagama bezbednosti da otvore vatru na demonstrante na trgu Majdan u Kijevu, prenosi Tanjug.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, Janukovič je rekao da prihvata deo odgovornosti zbog ubistava demonstranata na trgu Majdan, na protestima koji su doveli do njegovog svrgavanja s vlasti u februaru 2014, ali da nikada nije naredio snagama bezbednosti da otvore vatru.

"Ako Janukovič misli da je nevin, mogao bi da se vrati u Ukrajinu i to dokaže na sudu", objavila je služba ukrajinskog predsednika na Tviteru, preneo je Sputnjik.

Više od 100 demonstranata izgubilo je život u sukobima sa policijom na centralnom trgu u Kijevu, koji su trajali više meseci.

"Nisam dao nikakvo naređenje (da se koristi vatreno oružje), to nije bila moja nadležnost... Bio sam protiv bilo kakve upotrebe sile, da ne pominjem upotrebu vatrenog oružja, bio sam protiv krvoprolića", naveo je Janukovič.

Janukovič, koji je utočište potražio u Rusiji, rekao je da je građanski rat koji je usledio bio "noćna mora" koja je postala stvarnost, a prisajedinjenje Krima Rusiji je nazvao tragedijom.

Naglasio je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin spasao život pošto je naložio specijalnim snagama da ga dovedu u Rusiju u noći 23. februara 2014, kao i da je to bila Putinova odluka i da ga on za nju nije konsultovao.

"Naravno da sam mu zahvalan što je doneo tu naredbu i pomogao mojoj bezbednosti – da me izvuku i spasu moj život", rekao je Janukovič i dodao da veruje da mu je život i dalje u opasnosti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво