Читај ми!

Druzi prete novim napadima na ranjene Sirijce

Članovi zajednice Druza na severu Izraela zapretili su da će nastaviti da sprečavaju transport ranjenih sirijskih pobunjenika u izraelske bolnice, nakon što je ubijen jedan Sirijac u napadu na izraelsko vojno ambulantno vozilo.

Druzi tvrde da Izrael zbrinjava pobunjenike iz organizacije Nusra fronta, povezene s Al Kaidom, čiji su pripadnici nedavno ubili 20 Druza u Siriji, prenosi Tanjug.

Mnogi izraelski Druzi imaju porodice i prijatelje preko granice na Golanu i u poslednjih nekoliko nedelja pozivaju Izrael da im pruži humanitarnu, pa i vojnu pomoć.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon najavio je da će sudski biti gonjeni oni koji stoje iza sinoćnjeg smrtonosnog napada na ranjene Sirijce kraj Maždel Šamsa, označivši to ozbiljnim incidentom.

"Izrael je država zakona, nećemo dopustiti anarhiju, nasilno ponašanje i da manjina uzme zakon u svoje ruke. Taj incident je kršenje vrednosti države, koje su izražene u humanitarnom medicinskom tretmanu ranjenih Sirijaca i svake osobe kojoj je to potrebno", rekao je Jalon.

Portparol izraelske armije brigadni-general Moti Almoz je, osudivši napad na hitnu pomoć na svom Fejsbuk nalogu, naglasio da ta vojska nije pomagala organizaciju "Džabhat El Nusra (Nusra front)" od početka unutrašnjeg sukoba u Siriji pa tokom poslednje četiri godine.

"Pomažemo ranjenim Sirijcima koji se pojave na granici i pružamo im medicinsku pomoć. Sada je vreme da se stvari smire. Želim brz oporavak svim ranjenima", dodao je Almoz.

Sinoć je grupa lokalnih stanovnika Mažd el Šamsa napala kamenicama ambulantno vozilo i džip vojne policije koji ga je pratio. Potom su iz vozila izvukli dva već ranjena Sirijca i jednog na smrt pretukli, a drugog teško ranili.

Prethodni napad na ambulantno vozilo s ranjenicima iz Sirije dogodio se u ponedeljak ujutru.

Visoki oficir irzaleske armije porekao je odmah sinoć da su dvojica ranjenih izvučenih iz vozila džihadisti koji se bore u sirijskom građanskom ratu.

Članovi druske manjine smatraju se inače najlojalnijim građanima jevrejske države. Druze u Izraelu sve više brinu patnje njihove braće u susednoj Siriji, navodi Asošijted pres.

Izrael je pažljivo nastojao da ne bude uvučen u sirijski građanski rat,a i sami Druzi su to izbegavali.

Međutim, posle nedavnog brutalnog ubistva 20 Druza, što je najsmrtonosnije nasilje protiv te male arapske sekte, koja se smatra lojalnom vladi sirijskog predsednika od početka sirijskog sukoba u martu 2011, Izrael je pod pojačanim unutrašnjim pritiskom da deluje.

U svakom slučaju situacija u kojoj su se našli sirijski Druzi i izraelska dilema o mogućem mešanja samo još više komplikuje haos u Siriji koja se brzo raspada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи