G-7: Spremni smo na oštrije sankcije Rusiji

Zemlje članice G-7 spremne su da "pojačaju sankcije" Rusiji "ukoliko bude potrebno", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na zatvaranju dvodnevnog samita grupe najrazvijenijih zemalja, u dvorcu Elmau u Bavarskoj. Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da ruski šef države Vladimir Putin treba da odluči da li hoće da uništi rusku ekonomiju "pogrešnom željom da ponovo obnovi slavu sovjetskog carstva".

Angela Merkel je rekla na konferenciji za štampu da su se članice Grupe sedam dogovorile da sankcije protiv Rusije moraju da ostanu na snazi dok se ne bude u potpunosti poštovao sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine, prenosi Tanjug.

"Ukidanje sankcija vezano je za poštovanje sporazuma iz Minska" potpisanog u februaru prema kome se uspostavlja prekid vatre na istoku Ukrajine, rekla je Merkel.

Evropska unija i SAD uvele su sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Sporazum o primirju postignut u Minsku u februaru je sporadično kršen, a najteže borbe u poslednjih nekoliko meseci izbile su poslednjih dana između proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

"Zabrinuti smo zbog nedavnog jačanja sukoba na liniji kontakta. Ponavljamo poziv svim stranama za puno poštovanje prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja", navodi se u saopštenju G-7 na kraju skupa.

Sedam zemalja članica G-7 (SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Japan i Kanada) zauzelo je čvrst stav prema Rusiji, koja je isključena iz grupe najrazvijenijih zemalja posle pripajanja Krima u martu 2014. godine.

U saopštenju grupe podseća se da trajanje sankcija treba da bude jasno povezano sa potpunim sprovođenjem sporazuma iz Minska i poštovanjem suvereniteta Ukrajine od strane Rusije.

"Te sankcije mogu biti ukinute kada Rusija bude poštovala te obaveze", navodi se u saopštenju i dodaje da su članice grupe spremne da "preduzmu druge restriktivne mere da povećaju cenu za Rusiju, ukoliko se to pokaže potrebnim zbog njenih aktivnosti".

Zemlje G-7 traže od Rusije da prekine svaku "prekograničnu podršku separatističkim snagama" u Ukrajini i da na separatiste izvrši svoj znatan uticaj kojim raspolaže da oni u potpunosti poštuju obaveze preuzete sporazumom iz Minska.

Obama:  Rusija nastavlja da krši ukrajinski suverenitet

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da ruske snage nastavljaju operacije na istoku Ukrajine, dok Moskva to negira, a svetske industrijske sile nameravaju da joj, ukoliko bude neophodno, uvedu značajno strože sankcije.

"Kao što smo poslednjih dana mogli da vidimo, ruske snage nastavljaju operacije na istoku Ukrajine, kršeći ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Obama na konferenciji za novinare posle sastanka.

Na tom skupu su se članice G7 složile da postojeće sankcije uvedene Moskvi ostanu na snazi, sve dok proruske snage na istoku Ukrajine ne budu u potpunosti poštovale sporazum o primirju sklopljen u februaru u Minsku.

"Rusija je u dubokoj recesiji. Zato akcije Rusije u Ukrajini štete Rusiji i štete ruskom narodu. Grupa 7 je jasno dala do znanja da ćemo, ako to bude neophodno, biti spremni da uvedemo dodatne sankcije protiv Rusije", naglasio je američki predsednik.

Obama je rekao i da SAD još nemaju "kompletnu strategiju" za obuku iračkih snaga u borbi protiv ekstremista Islamske države i da Pentagon razmatra planove da proširi treniranje, ali da tome i Iračani moraju da budu potpuno posvećeni.

Predsednik SAD je ocenio i da su, iako u borbi protiv Islamske države ima napretka, ekstremisti agresivni i da ne biraju sredstva da postignu svoje ciljeve.

Obama se prvi put osvrnuo na prošlonedeljni masovni hakerski upad u lične podatke najmanje četiri miliona sadašnjih i bivših službenika u vladi SAD, rekavši da se to dogodilo zato što je vlada koristila "veoma stare sisteme" i tako postala izložena mogućim hakerskim napadima.

Obama nije komentarisao ko bi mogao da stoji iza ovog napada, dok američki zvaničnici kažu da je najverovatnije pokrenut iz Kine. 

Predsednik SAD izjavio je da ruski šef države Vladimir Putin treba da odluči da li hoće da uništi rusku ekonomiju "pogrešnom željom da ponovo obnovi slavu sovjetskog carstva".

Barak Obama saglasio se sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom, na marginama samita G-7, da bi sankcije protiv Rusije trebalo da ostanu na snazi sve dok Kremlj u potpunosti ne ispoštuje mirovni sporazum sa Ukrajinom.

"Novim sporazumom zameniti Protokol iz Kjota"

Nemačka kancelarka pozvala je kolege okupljene u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja da se posvete teškim ciljevima smanjenja emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Merkelova, ranije prozvana "klimatska kancelarka", nada se da će obnoviti njen "ekološki identitet" kada se zemlje G-7 slože oko specifičnih ciljeva povezanih sa emisijom gasova uoči velikog godišnjeg sastanka UN o klimatskim promenama u Parizu, ističe Rojters.

Kancelarka kao jedan od konačnih ciljeva vidi pripremu novog sporazuma, koji bi u perspektivi zamenio Protokol iz Kjota iz 1997. godine, a više puta je izjavljivala spremnost na usvajanje svih mera kako bi takav sporazum bio potpisan na decembarskom forumu u Parizu.

Pritom, nemačka kancelarka dobila je podršku za pitanje klime francuskog predsednika, Fransoa Olanda, koji će biti domaćin sastanka UN i koji se zalaže za posvećivanje G-7 okončanju zavisnosti od fosilnih goriva do sredine veka i finansiranja siromašnijih zemalja kako bi transformisale energetski sektor i smanjili emisiju ugljendioksida.

"Obaveze treba da budu preuzete na ovom samitu G-7. U ovom trenutku, kominike se priprema u dobrom pravcu", rekao je Oland novinarima na marginama samita na najvišem planinskom vrhu u Nemačkoj.

Britanska agencija ističe da Evropljani vrše pritisak na njihove partnere u Grupi, da potpišu pravno obavezujuće ciljeve radi smanjenja emitovanja štetnih gasova.

Japan je juče saopštio da će biti za postavljanje ciljeva G-7 za smanjenje emisije ugljendioksida, a prema proceni diplomata i ekoloških aktivista uoči samita, Japan i Kanada se dvoume oko "klimatske teme".

Nije jasno da li će kanadski premijer Stiven Harpel prihvatiti specifične ciljeve.

Jedan zvaničnik G-7 rekao je da je tokom jutarnjih razgovora francuska vodila diskusiju o klimi, dok je Italija vodila razgovor o energetskoj bezbednosti, pre nego što su se lideri okrenuli globalnim bezbednosnim pretnjama.

Lideri Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, SAD i EU, raspravljali su o pretnji islamskih ekstremista iz organizacija poput Islamske države i Boko haram.

"Svi lideri G-7 podržavaju vojnu ili humanitarnu podršku borbi protiv širenja IS i pomoći stabilizovanja regiona", naveo je zvaničnik.

Lideri Grupe sreli su se danas sa "gostujućim" liderima Nigerije, Senegala, Etiopije, Liberije, Južne Afrike, Tunisa i Iraka, a kasnije će održati konferencije za štampu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара