Читај ми!

Rusija ima ključnog svedoka za udes malezijskog aviona

Ruske vlasti objavile su identitet osobe za koju tvrde da je ključni svedok udesa malezijskog aviona u Ukrajini i saopštile da je svedok pod zaštitom ruske države, objavila je mreža "Rusija danas". Reč je o Jevgeniju Agapovu, mehaničaru za avio-naoružanje u ukrajinskom vojnom vazduhoplovstvu.

Jevgenij Agapov je ukrajinski građanin i služio je kao vojni mehaničar u prvoj eskadrili ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva.

"Odlučili smo da objavimo (ime svedoka) povodom sumnji izrečenih u nekim medijima o tome da li svedok zaista postoji", izjavio je portparol ruske istražne komisije za udes malezijskog aviona Vladimir Markin.

On je rekao da je svedok dobrovoljno prešao rusku granicu i izrazio želju da sarađuje sa ruskim vlastima.

Prema rečima istražitelja, Agapov je posvedočio da je 17. jula prošle godine, ukrajinski borbeni avion "suhoj 25" kojim je leteo kapetan Vološin "upućen na vojni zadatak".

Avion se vratio na aerodrom bez naoružanja, a svojim kolegama Vološin je rekao da je avion bio "u pogrešno vreme na pogrešnom mestu", preneo je portparol istražne komisije.

On je još rekao da je kasnije svedok Agapov doznao da se avion "Malezija erlajnza" srušio u regionu Donjecka.

Proizvođač ruskog raketnog sistema "buk" za protivavionsku odbranu saopštio je u utorak da je malezijski avion na letu MH-17 koji se srušio u leto 2014. na istoku Ukrajine, oboren starijom verzijom tog sistema, koji ruska vojska više ne koristi, ali koji ukrajinska vojska još ima.

Mihail Mališevski, savetnik direktora ruskog državnog konzorcijuma, izjavio je juče na konferenciji za novinare u Moskvi da je analiza objavljenih fotografija ostataka aviona pokazala da rupe u olupini odgovaraju specifičnom tipu sistema "buk" i njegovih bojevih glava.

Kontroverze o tome ko je oborio malezijski avion na istoku Ukrajine 17. jula 2014. godine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade, ne prestaju. Ukrajina i Zapad veruju da su letelicu raketom oborili ruska vojska ili proruski separatisti, a Rusija to negira.

Direktor "Almaz Anteja" Jan Novikov izjavio je da su svi podtipovi sistema "buk" opremljeni šrapnelima različitih oblika i da se onaj koji je pogodio avion nalazi u arsenalu Ukrajine, ali ne i Rusije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво