Читај ми!

Počele vojne vežbe Južne Koreje i SAD

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države započele su velike trodnevne protivpodmorničke vežbe, nakon što je Severna Koreja nedavno saopštila da je uspešno lansirala balističku raketu sa podmornice.

Vežbe se sprovode u vodama kod ostrva Džedžu, istaklo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje, a njihov cilj je osposobljavanje za reagovanje na provokacije podmornica Severne Koreje, šrenosi Tanjug.

Portparol tog ministarstva istakao je da je ovo najveća zajednička protivpodmornička vežba saveznika u smislu obima i broja uključenih plovila, navodi AFP.

Dodao je da vežbe uključuju više od 10 brodova, među kojima je i južnokorejski razarač "Aegis", kao i podmornice, nadzorne brodove i helikoptere.

Ministarstvo odbrane navodi i da južnokorejske artiljerijske jedinice, pomorski brodovi i borbeni avioni samostalno sprovode i taktičke vežbe bojnim gađanjem u blizini istočne obale okruga Goseong, nedaleko od južne granice sa Severnom Korejom.

Vežbe su pokrenute zbog zabrinutosti rastuće ekspanzije nuklearnog oružja i programa balističkih raketa Severne Koreje.

Pjongjang je nedavno saopštio da pored testiranja tih raketa može da umanji nuklearne bojeve glave kako bi odgovarale visoko preciznim raketama dugog dometa.

Stručnjaci su saglasni da Severna Koreja brzo napreduje u razvoju takvih programa, a ukoliko ih u potpunosti razvije, predstavljaće veću nuklearnu pretnju i moći će da reaguje u slučaju nuklearnog napada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво