Sakašvili imenovan za guvernera Odese

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili imenovan je za guvernera Odese, strateški značajne oblasti u Ukrajini. Na to mesto postavio ga je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Petro Porošenko je novog guvernera imenovao tokom živog televizijskog prenosa u crnomorskoj luci, zajedno sa Sakašvilijem, nazvavši bivšeg gruzijskog predsednika "velikim prijateljem Ukrajine", prenosi Tanjug.

"U Odesi je i dalje prisutan veliki broj problema: očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i mira", rekao je Porošenko.

Kontroverzno imenovanje Sakašvilija za guvernera južne obalske oblasti signal je iz Kijeva Moskvi, da ostaje na proevropskom putu uprkos krvavom konfliktu na istoku za koji ukrajinske vlasti optužuju Kremlj, naveo je AFP.

"Naš glavni cilj je da ostavimo veštačke konflikte, koji su veštački nametnuti ovom izuzetnom društvu", rekao je Sakašvili nakon imenovanja.

"Zajedno sa predsednikom i njegovim timom izgradićemo novu Ukrajinu", dodao je Sakašvili.

Bivši gruzijski predsednik od februara radi kao Porošenkov savetnik, a dodeljeno mu je i ukrajinsko državljanstvo neposredno pre imenovanja.

Sakašvili (46) je bio predsednik Gruzije od 2004. do 2013, a bio je meta kritika opozicije zbog autoritarnog postupanja. Od okončanja predsedničkog mandata nalazi se u egzilu u SAD.

U zemlji se, u međuvremenu suočava sa brojim optužbama proisteklim iz vremena dok se nalazio na vlasti, uključujući optužbe za korupciju. Sud u Gruziji je u septembru Sakašviliju i članovima njegove porodice zamrzao bankovne račune i imovinu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи