Читај ми!

Ukrajina stavila Austriju na “crnu listu”

Ukrajina je stavila Austriju na “crnu listu” zemalja koje se smatraju “poreskom oazom”, tvrdi bečki dnevnik “Prese”, dodajući da bi ta uredba mogla da poskupi isporuke austrijskih preduzeća u toj zemlji.

Odluka ukrajinskih vlasti znači da ukrajinski kupci neće moći više da otpisuju 30 odsto poreza na robu ili usluge austrijskih firmi, objasnio je direktor kompanije "Interbilans" u Kijevu Vilfrid Serles, prenosi Tanjug.

Ukrajinske vlasti su odluku da Austriju stave na "crnu listu" donele 18.maja i to bez posedovanja pravnih argumenata, navodi Prese i ističe da se čini da se radi o osveti kao motivu.

Na "crnoj listi" se nalazi 76 zemalja, odnosno ostrva, među kojima i Kajmanska ostrva koja su poznata po pranju novca i utaji poreza.

Od država EU na "crnoj listi" su pored Austrije i Bugarska, Malta, Irska, Luksemburg i Kipar, a od zemalja koje su izvan EU su Švajcarska i Lihtenštajn.

"Potpuno je nejasno šta stoji iza ove odluke", ističe predstavnik Privredne komore Austrije u Ukrajini Herman Ortner.

Ortner ne želi da se upušta u spekulacije, a direktor kompanije "Interbilans" u Kijevu Vilfrid Serles ukazuje da bi "crna lista" mogla da bude korišćena kao političko sredstvo za vršenje pritiska, odnosno odmazde, zbog činjenice da su ranije ukrajinske vlasti u Austriji uskladištile značajnu imovinu.

Tako je bivši predsednik Viktor Janukovič u Austriji imao brojne firme gde je sklonio svoju imovinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije aktiviralo se u ovom slučaju i kroz kontakte sa ukrajinskim vlastima pokušava da deluje protiv ove odluke.

Inače, Austrija je u Ukrajini peti najveći strani investitor, a izvoz iz Austrije je prošle godine dostigao vrednost od 512 miliona evra, dok je uvoz bio u vrednosti od 605 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво