Читај ми!

Oland i Merkelova, pritisak na Putina

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su predsednika Rusije Vladimira Putina da hitno primeni mere dogovorene Minskim sporazumom o stabilizaciji situacije na istoku Ukrajine.

Fransoa Oland i Angela Merkel su, kako se navodi, u ranim popodnevnim časovima razgovarali telefonom sa Vladimirom Putinom i rekli mu da žele da vide konkretne rezultate četiri radne grupe koje se bave istokom Ukrajine, javlja Tanjug.

Kremlj je saopštio da je Putin izrazio zabrinutost zbog "učestalog granatiranja civilnih objekata od strane ukrajinskih snaga, što je dovelo do civilnih žrtava", preneo je Rojters.

Lideri su razmenili mišljenje o potencijalnim dodatnim merama koje bi podržale krhko primirje, rekao je portparol Kremlja.

Dodao je da je bilo reči i o budućim sastancima na visokom nivou radi podrške u implementaciji sporazuma iz Minska.

Oland i Merkelova žele takođe da vide napredak u poštovanju primirja i zabrani upotrebe teškog naoružanja, oslobađanju zarobljenika i obnavljanju ekonomskih veza između zone na istoku Ukrajine i ostatka zemlje.

Inače, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer upozorio je da je situacija na istoku Ukrajine sve "krhkija" i zatražio od svih strana da usredsrede napore na održanje tromesečnog primirja.

"Situacija na istoku Ukrajine je opet postala krhka", rekao je Štajnmajer novinarima nakon razgovora sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom u Kijevu.

Sve strane, prema njegovim rečima, moraju da razmotre "sve opcije" kako bi se izbeglo dalje pogoršanje bezbednosne situacije u ovoj zoni, javio je AFP.

Jacenjuk je optužio Rusiju da "kategorički odbija da dozvoli Ukrajini da ponovo uspostavi kontrolu nad svojom granicom".

"Tvrdnje Rusije da Ukrajina i Zapad navodno ne ispunjavaju Minski sporazum su potpuno neosnovane. Oni lažu, kao što to uvek čine", rekao je Jacenjuk.

Štajnmajer je otputovao u Kijev nekoliko dana pre nego što će se mirovni izaslanik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka sastati sa predstavnicima proruskih snaga u Minsku u nastojanju da se spreči nova eskalacija sukoba na istoku Ukrajine.

U Parizu će 10. juna biti održan sastanak zvaničnika Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije na kojem će biti razmatran napredak u primeni Minskog sporazuma, navedeno je u saopštenju francuskog predsednika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво