Pjongjang izvodi radove na poligonu za lansiranje raketa

Satelitski snimci pokazuju da se izvode opsežni novi radovi na glavnom severnokorejskom poligonu za lansiranje raketa. To je znak da je severnokorejski vođa Kim Džong Un odlučan da nastavi svemirski program zemlje uprkos međunarodnoj zabrani, naveo je američki naučni Institut SAD-Koreja.

Savet bezbednosti UN zabranio je Severnoj Koreji da lansira rakete zato što ta tehnologija može da bude upotrebljena i za lansiranje balističkih raketa. Kim Džong Un je međutim rekao ovog meseca da Severna Koreja nikad ne može da odustane od svog svemirskog programa, prenosi Beta.

Severna Koreja unapređuje svoj lansirni poligon Sohae na zapadnoj obali zemlje, od sredine 2013. godine, posle slanja prve rakete u svemir u decembru 2012. Pjongjang navodi da je njegov svemirski program isključivo mirnodopski.

Institut SAD-Koreja, pri školi "Džons Hopkins" za visoke međunarodne studije naveo je da je Severna Koreja završila proširenje lansirnog tornja krajem prošle godine da može da primi veće rakete.

Satelitski snimci pokazuju da je od tada Severna Koreja radila na izgradnji pomoćne zgrade i, kako izgleda, na pokretnoj platformi koja omogućava da se sklopljena raketa prenese šinama do lansirne platforme.

Institut navodi da instalacije liče na kineske ali da nema javno dostupne dokaze koji ukazuju na to da Peking pomaže Severnoj Koreji. Najnoviji snimci datiraju od 16. maja.

"Program unapređenja instalacije Sohae predstavlja značajna finansijska, materijalna i ljudska ulaganja i još jedan je pokazatelj, uz javne izjave, da je Severna Koreja odlučna da nastavi svoj svemirski program", navodi se u analizi Instituta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво