Nacionalni front Francuske traži referendum o EU

Krajnje desničarska francuska partija Nacionalni front zatražila je od vlade u Parizu da sledi britanski primer i organizuje referendum o ostanku ili odlasku Francuske iz Evropske unije, prema vremenskom rasporedu koji su utvrdili Britanci.

"Britanska vlada je to učinila: građani Ujedinjenog Kraljevstva biće konsultovani do kraja 2017. (možda već i 2016. godine) o tome da li žele ili ne da njihova zemlja ostane u sastavu EU. Do referenduma, Velika Britanija je u poziciji da može da iziskuje istinska poboljšanja", saopštio je  potpredsednik Nacionalnog fronta Florijan Filipo, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, ispunjenje predizbornog obećanja britanskog premijera Dejvida Kamerona podstiče Nacionalni fronta da ispuni svoje obećanje i izdejstvuje sličan referendum u Francuskoj, prenosi pariski Figaro.

"Nacionalni front hitno traži od vlade da predloži slično konsultovanje Francuza, kao sinonim za obnovu demokratije, u skladu sa vremenskim rasporedom koji su odredili naši susedi s one strane Lamanša", navodi se u saopštenju Nacionalnog fronta.

Evropski poslanik Filipo ukazuje da je došlo vreme da se svi evropski narodi pitaju da li žele ili ne da suvereno odlučuju o sebi i svojoj budućnosti.

"Daleko od karikatura Unije za narodni pokret i Socijalističke partije, kao i nekih medija, koji odbacuju centralni predlog našeg projekta zalažući se za evropejski dogmatizam i prezirući narod, Velika Britanija daje primer i pokazuje izuzetnu ozbiljnost u pripremama za ovaj istorijski referendum", ističe se u saopštenju.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je ranije da je britanski referendum o članstvu u Evropskoj uniji "veoma rizičan" i izrazio nadu da će Britanija ostati u Uniji.

"Saslušaćemo ga i videti šta predlaže. Pokrenuo je taj referendum projekat, to je nešto veoma rizično. Nadamo se da će Britanija ostati u EU", rekao je Fabijus uoči najavljene posete britanskog premijera Kamerona Parizu.

Potpredsednik Nacionalnog fronta Filipo smatra da Fabijus "odbacuje demokratiju u ime Evropske unije".

"Ako vlada odbije da konsultuje Francuze putem referenduma, postaraćemo se da to pitanje bude u središtu naredne predsedničke kampanje", zaključuje se u saopštenju francuske ekstremno desničarske partije, na čijem je čelu Marin Le Pen.

Kameron danas otpočinje evropsku turneju tokom koje će posetiti Hag, Pariz, Berlin, Poljsku, gde će sa zvaničnicima razgovarati o reformi EU uoči referenduma o članstvu Velike Britanije do kraja 2017.

On planira da razgovara sa svih 27 lidera EU pre samita Evropskog saveta krajem sledećeg meseca i predstavi im planirane reforme kao što je ograničavanje imigracije u Veliku Britaniju.

Kraljica Elizabeta Druga je, izlažući zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu, objavila da će Velika Britanija do kraja 2017. održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво