Читај ми!

Stoltenberg: Ruske nuklearne pretnje duboko uznemirujuće

Ruska provokativna retorika o nuklearnom oružju i dramatična ekspanzija letova njenih strateških bombardera su "duboko uznemirujući i opasni", istakao je u Vašintonu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ostvarivanje ruskih planova da rasporede rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave u Kalinjingradu, blizu Poljske granice, kao i pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja na Krimu "suštinski bi promenili bezbednosnu ravnotežu u Evropi", rekao je Stoltenberg na skupu u Institutu za straterške i međunarodne studije u prestonici SAD, prenosi AFP.

Stoltenberg je oštro kritikovao rusko ponašanje u poslednjih godinu dana, "uključujući oružanu intervenciju u Ukrajini", i obećao kako će Alijansa udvostručiti svoju posvećenost "kolektivnoj odbrani", preneo je Tanjug.

Generalni sekretar NATO je istakao kako su se letovi ruskih strateških bombardera proširili "od Japana do Gibraltara, od Krita do Kalifornije i od Baltičkog do Crnog mora".

Kada je u pitanju nuklearno oružje, opreznost, predvidivost i transparentnost su od vitalnog značaja, napominje Stoltenberg, po kome je "rusko 'zveckanje nuklearnom sabljom' neopravdano, destabilizujuće i opasno".

Stoltenberg, takođe, kritikuje Rusiju zbog izvođenja iznenadnih vojnih vežbi velikog obima, što predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma kojima se od vlada traži da sa drugima podele informacije o planiranim vežbama i da na njih pozovu strane posmatrače.

Rusija u blizini granice s Ukrajinom baš ove nedelje održava još jednu takvu vežbu u kojoj učestvuje 250 aviona i 700 komada teškog naoružanja.

Navodeći primer ruskih akcija u Ukrajini i drugde, Stoltenberg zaključuje kako Rusija "demonstrira svoju vojnu silu, podstiče agresivni nacionalizam i ističe pravo na nametanje svoje volje susedima i otimanje zemlje".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво