Rusija odustala od "mistrala"

Rusija više neće čekati Francusku da isporuči nosače helikoptera tipa "mistral" i sada je "tema razgovora" dve zemlje iznos kompenzacije koju će Pariz morati da isplati Moskvi, jer nije ispunio odredbe ugovora, saopštio je Kolegijum vojnoindustrijske komisije Rusije.

"Rusija ih neće uzeti i to je gotova stvar. Sada imamo samo jednu diskusiju, a to je novčani iznos koji treba da bude vraćen Rusiji", rekao je zamenik predsednika Kolegijuma Oleg Bočkarjov.

Naveo je da Rusija planira da izgradi svoje nosače helikoptera klase "mistral" kao zamenu za one koje Francuska nije isporučila, prenosi Tanjug.

"Planirali smo takve tipove brodova. Trenutno su u projektnoj fazi, ali ćemo ih graditi na malo drugačiji način. Imamo donekle drugačiju tehnologiju rada morskih desantnih plovila, nećemo jednostavno kopirati 'mistrale'", rekao je Bočkarjov.

Trebalo bi da specijalni predstavnik za rešavanje situacije sa "mistralima" iz Francuske uskoro dođe na pregovore u Rusiju, naveo je Bočkarjov.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa "mistral" zaključili su francuska kompanija "DCNS/STX" i ruska firma "Rosoboronoeksport" 2011. godine, a vrednost ugovora bila je 1,2 milijarde evra.

Prvi brod "Vladivostok" trebalo je da bude isporučen Rusiji u novembru prošle godine, ali je francuski predsednik Fransoa Oland "stavio isporuku na čekanje kao izraz njegovog neslaganja sa navodnim mešanjem Moskve u ukrajinsku krizu", navodi Sputnjik.

Drugi nosač helikoptera "Sevastopolj" trebalo je da bude isporučen ove godine.

Ranije ovog meseca Pariz je "navodno" predložio raskid ugovora i ponudio da plati oko 865 miliona dolara, pod uslovom da Moskva dozvoli da Francuska proda nosače helikoptera trećoj strani, ali Moskva je odbila ponudu Pariza, jer se dogovor trenutno procenjuje na vrednost od oko 1,3 milijarde dolara.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво