Čeh optužen za zločine komunizma

Nekadašnji komunistički državni tužilac Tomaš Liptak optužen je i odgovaraće pred sudom za zločine stare 62 godine - nasilnu kolektivizaciju sela po sovjetskom modelu zadruga - kolhoza i sovhoza, i iseljavanje, progon i šikaniranje seljaka.

Tomaš Liptak koji je ušao u devetu deceniju života 1953. godine je službovao kao okružni tužilac u mestu Kralupi nad Vltavom blizu Praga, a bio je član komisije koja je odlučivala o prinudnom iseljavanju seoskih porodica na čiju zemlju i njive su bacile oko zadruge, prenosi Beta.

"Imamo materijale. Dokazi su u spisu. Optuženi je učestvovao u dogovorima o iseljavanju i potpisao neke dokumente. Potomci seljaka spremni su da svedoče", rekla je za današnju Mladu frontu Dnes državni tužilac Jarmila Petrašova.

Liptak tvrdi da je nevin, a da mu poodmakle godine i slabo zdravlje ne dozvoljavaju da se pojavi pred sudom.

Za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito isterivanje seljaka sa njihovih imanja, Liptaku preti kazna do 10 godina zatvora a suđenje nakon tolikih decenija moguće je zato što po češkim zakonima zločini komunizma, kako se nasilna kolektivizacija sela tretira, ne zastarevaju.

Policija je do sada vodila istragu u 350 slučajeva šikaniranja čeških seljaka koji su odbijali da se udružuju u zadruge, a Liptak je treći optuženi za taj zločin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво