Abadi: Potrebna veća međunarodna podrška

Grad Ramadi koji je zauzela Islamska država mogao bi da bude povraćen u narednom periodu, ali je potrebna veća podršaka međunarodnih koalicionih partnera, poručuje premijer Iraka Hajder al Abadi.

Iračke snage su pretrpele niz poraza od Islamske države u proteklih godinu dana, a prošle nedelje su pobegle iz Ramadija od manjih militantinih snaga, prenosi Bi-Bi-Si, podsećajući na izjavu američkog sekretara za odbranu Eštona Kartera, da irački vojnici nisu imali želju da se bore, iako su bili brojniji, prenosi Tanjug.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, Abadi je rekao da je iznenenađen Karterovim komentarima.

"Siguran sam da je on dobio pogrešne informacije", rekao je Abadi, napominjući da da su njegove snage bile zbunjene šokantnim taktikama Islamske države.

"Oni imaju volju da se bore, ali kada su se suočili sa jurišom Islamske države koji je došao niotkuda, sa oklopnim kamionima prepunim eksploziva, to na njih imalo efekat nuklearane bombe", rekao je Abadi.

Iračka vlada je rasporedila šiitsku miliciju u to područje, u pokušaju da zaustavi napredovanje Islamske države, naveo je Abadi, koji je uveren da će Ramadi biti uskoro vraćen u ruke iračkih vlasti.

Milicija je u subotu ponovo preuzela glavni grad pokrajine Anbar Husajbu, istočno od Ramadija, a teške borbe u tom području nastavljene su u nedelju.

Premijer je ponovio da je potrebno više međunarodne podrške, s obzirom da mnogo džihadista dolazi u Irak iz Sirije sa novim taktikama borbe.

Prema njegovim rečima, bila je greška što nije pažljivije kontrolisana sirijsko-iračka granica, jer je Islamska država postala jača, pošto je Sirija u haosu.

Tražili smo od naših partnera iz koalicije da pooštre kontrolu granice, rekao je Abadi.
Dodao je da su Iran i Jordan pružali snažnu podršku u borbi protiv terorizma, ali da se zalivske zemlje nisu time bavile realistično, iako su osećale pretnju.

SAD i saveznici su od subote, izvršlili 17 vazdušnih napada u Iraku i 11 u Siriji, protiv Islamske države, saopštila je američka vojska.

U Iraku je četiri puta bombardovana oblast u blizini Ramadija, koji je Islamska država zauzela pre nedelju dana, a u Siriji su bombardovani položaji džihadista u blizini Kobanea i Al Hasakaha.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво