Olmertu osam meseci zatvora

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen je u jerusalimskom okružnom sudu na osam meseci zatvora, zbog toga što je nezakonito primao novac od jednog pristalice iz SAD.

Presuda se smatra završnica dramatičnog pada čoveka koji je do pre nekoliko godina predvodio Izrael i od koga se očekivalo doprinese istorijskom mirovnom sporazumu sa Palestincima, prenosi Tanjug.

Olmert je u martu proglašen krivim, a prošle godine je osuđen na šest godina zatvora za odvojeni slučaj primanja mita, tako da se njegova politička karijera može smatrati završenom.

Olmertov advokat Ejal Rozovski je rekao da je pravni tim " vrlo razočaran" presudom i da će se žaliti izraelskom Vrhovnom sudu, preneo je Asošijeted pres.

Tužilac je tražio da Olmert bude kažnjen na najmanje jednu godinu zatvora uz novčanu kaznu za aferu "koverata s kešom".

Advokat okrivljenog zahtevao je da se uzme u obzir da je bio u javnoj službi i da bude osuđen uslovno. Olmert je bio primoran da da ostavku početkom 2009. godine zbog optužbi za korupciju. Njegovim odlaskom otvoren je put za izbor sadašnjeg premijara Benjamina Netanijahua, lidera konzervativnog Likuda. Mirovni napori koji su usledili nisu urodili plodom.

Godine 2012. Olmert (69) je oslobođen niza optužbi, uključujući da je primao koverte s novcem od američkog biznismena Morisa Talnskog, kada je bio gradonačelnik i ministar.

Utvrđeno je da je Olmert primio oko 600.000 dolara od Talanskog dok je bio gradonačelnik Jerusalima i još novca u kešu dok je bio premijer, ali sud nije našao dovoljno dokaza da je novac korišćen u nezakonite privatne svrhe ili nelegalno finansiranje kampanje.

Talanski, orktodoksni Jevrejin sa Long Ajlanda, svedočio je da je novac trošen na skupe cigare, putovanja prvom klasom i luksuzne hotele, ali je tvrdio da ništa nije dobio zauzvrat.

Oslobođenje od najozbiljnijih optužbi u to vreme smatralo se velikom pobedom za Olmerta, koji je poricao da je korumpiran. Osuđen je samo za manje prestupe - izneveravanje poverenja jer je pomagao zapošljavanje i sklapanje ugovora klijentima svog poslovnog partnera, što je podstaklo nade da će se vratiti u politiku.

Međutim, bivša šefica njegovog kabineta, Šula Zaken, je kasnije postala državni svedok i ponudila je audio snimke razgovora s Olmertom o nezakonitom primanju novca u kešu, zbog čega je suđenje ponovljeno. Na snimcima se čuje kako Olmert kaže da ona ne svedoči na prvom suđenju kako ne bi bio okrivljen.

Sudije su zaključile da je Olmert dao Zakenovoj deo novca u zamenu za njenu lojalnost, a koristio ga je za sebe, a da nije prijavio u skladu sa zakonom. Osuđen za nelegalno primanje novca, kao u i za prevaru i izneveravanje poverenja.

Olmert je prema pisanju izraelskih medija odbio da se pokaje i preuzme odgovornost.

"Ja svoju osudu ne ignorišem, niti mi pada lako. Ipak verujem da je sud trebalo da uzme u obzir moj doprinos državi Izrael, njenoj bezbednosti i socijalnoj i ekonomskoj situaciji. Nadam se da će se greške idantifikovane u mom ponašanju uravnotežti s neumornom posvećenošću dobrobiti države i njenih naroda", istakao je Olmert.

Bivši izraelski premijer je takođe tražio da sudije imaju u vidu "patnju koja mu je naneta dugim suđenjem".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи