Treći bombaš-samoubica s Kosova poginuo u Iraku

Najmanje pet bivših učenika jedne prestižne škole u Londonu, među kojima je i jedan mladić albanskog porekla sa Kosova, poginulo je u borbama na strani džihadista u Iraku. Reč je o trećem po redu bombašu-samoubici poreklom s Kosova koji je nastradao u redovima džihadista.

Jedan od poginulih Britanaca, bivših učenika škole "Holand park", predvodio je napad bombaša-samoubica u automobilima sa eksplozivom, koji je omogućio ekstremistima Islamske države (IS) da zauzmu ključno uporište u Iraku, grad Ramadi, piše Sandej tajms, prenosi Tanjug.

Fatljum Šlaku (20) iz Ledbruk Grova, zapadni London, jedan je od šest "mučenika" umešanih u napade na vladine zgrade u iračkom gradu Ramadiju.

Njegov brat Fljamur (23) poginuo je u Iraku u martu.

Njihovi susedi navode da su dvojica braće, koji su albanskog porekla sa Kosova, postali radikalizovani i otišli u Siriju 2013, rekavši svojim roditeljima da putuju kako bi se bavili humanitarnim radom, navodi Dejli mejl

Svi su pohađali školu "Holand park" nazvanu "socijalistički Iton", samo nekoliko ulica od Palate Kensington, gde Dejvid Kameron razmatra da pošalje svoju najstariju kćer. 

Nelson Mandela, Bil Gejts, Toni Bler i Džon Mejdžor su posetili ovu školu, u čije je renoviranje uloženo 80 miliona funti 2012. godine.

Izvori iz redova džihadista navode da je mladiće regrutovala najpre grupa Džabat el Nusra, saradnik Al Kaide u regionu, pre nego što su prešli na stranu IS.

Početkom meseca, i Bujar Avdija, Albanac s Kosova i Metohije, razneo se bombom u Iraku i ubio 36 ljudi. Pre njega isto je učinio i Bljerim Heta iz Uroševca, koji je usmrtio 50 osoba.

Još jedan bivši učenik "Holand parka" nastavlja da se bori na prvoj liniji fronta sa džihadistima IS, dok je drugi u zatvoru zbog finansiranja džihada.

Britanski bezbednosni zvaničnici veruju da je oko 50 ljudi iz Britanije poginulo boreći se na strani džihadista u Iraku i Siriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи