Drugi krug predsedničkih izbora u Poljskoj

U Poljskoj su otvorena birališta u drugom krugu predsedničkih izbora gde se vodi oštra borba između aktuelnog predsednika Bronislava Komorovskog i konzervativca Andžeja Dude.

U prvom krugu Andžeja Duda je dobio 34,76 a Bronislav Komorovski 33,77 odsto glasova birača, prenosi Tanjug.

"Pobeda jednog ili drugog kandidata biće vrlo tesna i nemoguće je predvideti rezultate na osnovu anketa", kaže politikolog iz Poljske akademije nauka Stanislav Moček.

Prema anketi rađenoj između 18. i 20. maja, Duda (42), uživa 51 odsto podrške, dok Komorovskog (63) podržava 49 odsto birača, a prema jednoj drugoj anketi Komorovski je u vođstvu.

Rezultat prvog kruga predstavlja iznenađenje, jer je prema tadašnjim predizbornim anketama, kandidat Građanske platforme i aktuelni šef države Komorovski važio za ubedljivog favorita, dok je Duda, član Evropskog parlamenta i kandidat stranke Pravo i Pravde znatno zaostajao u odnosu na njega.

Analitičari ocenjuju da je rezultat Komorovskog zapravo u velikoj meri signal birača upućen njegovim stranačkim kolegama, što bi moglo da najavi i vrlo neizvesne parlamentarne izbore na jesen.

Posle osam godina na vlasti, građani smatraju da Građanska platforma nije ispunila obećanje u vezi sa poreskom i administrativnom reformom.

Sa druge strane, stranka Pravo i Pravda predvođena Jaroslavom Kačinjskim svesna je da je pridobijanje razočaranih birača ključ za ostvarenje ambicije povratka na vlast, kako u predsedništvu i tako i u parlamentu.

Naime, Kačinjski, bivši premijer i brat blizanac pokojnog predsednika Leha Kačinjskog, ne krije želju da se vrati na vlast, a eventualna pobeda Dude bi ga približila tom cilju.

U poslednjim danima kampanje Komorovski i Duda su nastojali da se što više približe građanima svesni da će da pobedi onaj koji pridobije birače trećeplasiranog kandidata, rok muzičara Pavela Kukiza koji je u prvom krugu osvojio iznenađujućih 20 odsto glasova.

Ishod glasanja će uveliko biti pokazatelj i kakvi se mogu očekivati rezultati opštih izbora kasnije ove godine, a analitičari navode da će razočarani glasači koji traže promene igrati ključnu ulogu tokom oba glasanja.

Sa 38 miliona stanovnika Poljska je jedina članica EU koja je u poslednje dve decenije uspela da izbegne recesiju.

I ove godine očekuje se da će poljska privreda zabeležiti rast od 3,5 odsto, ali ekonomiju zabrinjava nezaposlenost koja je prešla 11 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи