Kijev traži popust na ruski gas do kraja godine

Ukrajina je od Rusije zatražila da joj produži popust na isporuke prirodnog gasa do kraja godine. Pri odlučivanju o popustu, Moskva bi mogla da uzme u obzir neuspeh Kijeva da otplati svoj dug.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da Kijev već dugo apeluje na Moskvu da Ukrajini produži popust na gas do kraja 2015. godine, na teret carinske stope izvoza, prenosi Raša tudej.

Novak je dodao da je za to stigao i zvaničan zahtev Kijeva, ali da se pregovori o isporuci gasa Ukrajini ne očekuju pre juna. Ističe da bi Rusija, pri odlučivanju o popustu za snabdevanje gasom, mogla da uzme u obzir neuspeh Kijeva da otplati svoj dug.

Krajem marta, ruska vlada je Ukrajini odobrila popust za isporuke do 30. juna. Kako je rečeno, popust na prirodni gas biće jednak visini carinske stope izvoza, ali ne bi trebalo da prelazi 100 dolara za 1.000 kubika.

Novak je pre mesec dana rekao da će se na svaka tri meseca odlučivati o popustu Ukrajini.

Ranije je generalni direktor "Gasproma" rekao da je od 1. maja udvostručena potražnja Ukrajine za ruskim gasom.

Već krajem aprila isporuka gasa Ukrajini iznosila je od 12 do 13 miliona kubika dnevno. U prvih 28 dana aprila Moskva je Kijevu isporučila 273.5 miliona kubika gasa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво