Poziv EU za partnerstvo zemljama istočne Evrope

Evropska unija ponudila je partnerstvo postkomunističkim zemljama istočne Evrope kao način da se odupru ruskoj taktici "maltretiranja" i izgrade "svetliju budućnost" svojim građanima.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, na otvaranju dvodnevnog samita u Rigi, upozorio Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Azerbejdžan, Jermeniju i Belorusiju da imaju "malo koristi" od vraćanja pod patronat Rusije, umesto produbljivanja svog partnerstva sa Zapadom, preneo je Tanjug.

"Istočno partnerstvo nije izbor za mis između Rusije i EU, ali da budem iskren, lepota se ne računa. Da je Rusija malo mekša, šarmantnija, atraktivnija, možda ne bi morala da nadoknadi svoje nedostatke destruktivnim, agresivnim i taktikom nasilja protiv svojih suseda", primetio je Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je Tuskove kritike na račun Moskve, rekavši da EU čini "kristalno jasnu razliku" od Rusije i navela da Unija prihvata drugačiji oblik saradnje sa ovim narodima, prenela je agencija AP.

AP navodi da će lideri EU na samitu u Rigu potražiti nove načine da osnaže veze sa šest postkomunističkih zemalja istočne Evrope, godinu i po dana pošto je prethodni samit Istočnog partnerstva završen sudbonosnim zastojom sa Ukrajinom, kada se bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič povukao i odustao od potpisivanja sporazuma o pridruživanju Ukrajine i EU i opredelio za bliže veze sa Moskvom.

Uoči samita u Rigi, EU je obećala subvencije od 200 miliona evra u narednih 10 godina, promociju malih i srednjih preduzeća u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini i da očekuju da će te subvencije odblokirati investicije od dve milijarde evra kompanija u tim zemljama.

Istovremeno je Merkelova obeshrabrila nade nekih da će samit otvoriti put za njihovo članstvo u EU, rekavši da Istočno partnerstvo nije sredstvo za politiku proširenja EU.

"Ne bi trebalo da budimo lažna očekivanja koja ne možemo da ispunimo kasnije", rekla je Merkelova uoči puta u Rigu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи