Kina "pumpa mišiće" u Južnokineskom moru

Kina je poručila da ima pravo da nadgleda vazdušni prostor iznad veštački napravljenih ostrva u Južnokineskom moru, posle najnovijeg incidenta kada je jedan američki izviđački avion navodno upozoren da tu oblast napusti.

Novinarska ekipa Si-En-Ena izvestila je da je bila svedok incidenta u sredu kada je dispečer kineske mornarice osam puta zatražio od izviđačkog aviona američkih vazduhoplovnih snaga "P8-A posejdon" da napusti prostor iznad grebena Fajri kros, gde Kina spovodi opsežne radove, prenosi Tanjug.

"Ovo je kineska mornarica... Ovo je kineska mornarica... Idite!", rekao je dispečer na odgovor američke posade da lete međunarodnim vazdušnim prostorom, preneo je AP.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lej rekao je danas, na redovnoj konferenciji za novinare, da nema informacija o navodnom incidentu.

Hong je, međutim, istakao da Kina "ima pravo da nadzire pomenuti vazdušni prostor i more kako bi se osigurala nacionalna bezbednost i izbegle pomorske nesreće".

"Nadamo se da relevantne države poštuju suverenitet Kine nad Južnokineskim morem, da će odustati od delovanja koja mogu pojačati kontroverze i imati konstruktivnu ulogu u regionalnom miru i stabilnosti", kazao je Hong.

Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej polažu pravo na delove strateški važnog Južnog kineskog mora, ali Peking tvrdi da ta teritorija gotovo u celosti pripada Kini, što je izazvalo zabrinutost u regionu i šire.

Filipini su prošlog meseca izrazili posebnu zabrinutost zbog kineske kampanje prisvajanja koralnih grebena u arhipelagu Spratli, koja je podstakla bojazni o mogućnosti stalnih kineskih baza daleko u okeanu.

Kina je pak izrazila zabrinutost zbog mogućeg plana SAD za slanje vojnih aviona i brodova kako bi se obezbedila sloboda navigacije u Južnokineskom moru.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je prošle sedmice boravio u Kini, izjavio je da je tom regionu neophodna "mudra diplomatija" u pogledu odnosa između Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine, očigledno misleći na piste koje SAD veruju da Kina gradi na grebenima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи