Govorom od deset i po sati protiv Patriotskog akta

Bela kuća se nada da će biti prevaziđen zastoj u Senatu, nastao zbog govora od deset i po sati, kojim je senator Renda Pol tražio da se okonča rad obaveštajnih agencija na prikupljanju podataka sa mobilnih telefona miliona Amerikanaca.

Republikanski senator iz Kentakija Rend Pol rekao je da je pokrenuo svoju opstrukciju dugim govorom, kako bi sprečio delatnost moćnih kongresmene da kroz produženje od dva meseca za donošenje zakona, omoguće dalje prikupljanje podataka, prenosi Tanjug.

"Dođe vreme u istoriji naroda kada strah i samozadovoljstvo omoguće akumuliranje moći koja ugrožava slobodu i privatnost i ja neću dozvoliti usvajanje Patriotskog akta, koji je najviše antipatriotski", rekao je Pol.

Njegov govor je bio najduži od kada je republikanac Ted Kruz, 2013. godine držao govor 21 sat, u znak protesta protiv Obaminih reformi u zdravstvu.

Uprkos dužini, govor nije odložio glasanje, ali Polova strategija je da skrene pažnju na pitanje koje je vođa republikanske većine Mič Mekonel gurnuo u stranu, jer bi radije da produži trajanje postojećeg zakona, prenosi AFP.

Demokrata Martin Hajnrih je to opisao kao kritičnu prekretnicu u Patriotskom aktu i zahvalio Polu za govor koji će prisiliti prisutne da pokrenu raspravu o toj temi.

Ukazujući da je prošlog meseca Savezni apelacioni sud proglasio nezakonitim prikupljanje podataka sa telefona, on se zapitao "zašto ne bismo zakon proširili na celu Zemlju, kad je taj sud pronašao da je to nezakonito".

Rok za izmene zakona o radu obaveštajnih službi trebalo bi da bude usvojen do 1. juna.

Prošle sedmice Predstavnički dom usvojio zakon koji predviđa da se prekine NSA program za prikupljanje podataka sa mobilnih telefona miliona Amerikanaca, koji je 2013. godine otkrio bivši službenik bezbednosti Edvard Snouden.

Glavne izmene se se odnose na to da više obaveštajne agencije ne bi mogle da prikupljaju podatke sa telefona, bez prethodne dozvole specijalnog suda FISA.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи