Nova akcija spasavanja migranata u Indoneziji

U indonežansku pokrajinu Aceh iskrcala su se još 374 migranta, koje su spasili ribari. Malezija i Indonezija ponudile su privremeno rešenje migrantima.

Predstavnik spasilačkog tima Kairuk Nova kaže da se veruje da migranti dolaze iz Mijanmara i da su ribari prvo spasili 102 osobe iz čamca na moru Malaka strejt oblasti, uključujući tridesetoro dece, prenosi Tanjug.

Nova je dodao da je kasnije ujutro, na obalu u gradu Kuta Binje dovedeno još 272 osobe.

Spaseni su odvedeni u selo Simpang Tiga u istočnom Acehu. Predstvnik aceške ribarske organizacije Teuku Niak Idrus rekao je da su migranti pronađeni u drvenom čamcu, dalje od obale.

"Oni su u jako lošem stanju. Mnogi su bolesni, a neki su rekli da su im prijatelji umrli od gladi", naveo je Idrus, dodajući da im lokalni stanovnici donose vodu i hranu, a lekari zbrinjavaju bolesne.

Spasavanje se dogodilo, pošto su ministri Malezije, Tajlanda i Indonezije održali sastanke, na kojima su razgovarali o krizi migranata na brodovima u jugoistočnoj Aziji.

Oko 1.500 muslimanskih Rohingija iz Mijanmara i Bangladeša, koji beže od progona i siromaštva već je stiglo u Aceh, poslednjih nekoliko dana, pošto su ih krijumčari napustili.

Na hiljade njih ostaju napušteni u čamcima na moru, jer vlade u regionu malo čine da ih spasu, uprkos međunarodnim molbama.

Malezija i Indonezija ponudile su da obezbede "privremeno utočište" hiljadama migranata koji se nađu na otvorenom moru pod uslovom da mogu da ih kasnije upute na neko drugo mesto, ili vrate odakle su došli u roku od godinu dana, saopštili su zvaničnici.

Dve države su se dogovorile da nastave da pružaju humanitarnu pomoć za oko 7.000 nelegalnih imigranata na moru, saopštili su na zajedničkoj konferenciji za novinare malezijski ministar inostranih poslova Anifah Aman i njegov indonežanski kolega Retno Marsudi, preneo je AFP.

Dvojica ministara su, takođe, istakli da te dve zemlje više neće vraćati brodove sa migrantima na otvoreno more.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи