Ban: Odvojiti humanitarna od političkih pitanja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je Severnu Koreju da izbegava bilo kakve akcije koje bi mogle da dovedu do vojne eskalacije. Ističe da je potrebno da se humanitarna politika prema Pjongjangu odvoji od političkih pitanja.

Ban Kimun je, na Konferenciji azijskog liderstva u južnokorejskoj prestonici, rekao da bismo mogli da vidimo još veću trku u naoružanju i veće tenzije širom ovog regiona, ukoliko budu nastavljenje aktivnosti Demokratske Narodne Republike Koreja, prenosi Tanjug.

Ban je istakao da je podeljeno Korejsko poluostrvo i dalje jedno od najopasnijih svetskih kritičnih tačka, prenela je agencija AFP.

"Ohrabrujem DPRK da preduzmu korake potrebne da se spreči eskalacija i da se omogući povratak na multilateralne pregovore i angažovanje, uključujući poštovanje svih relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN-a", rekao je Ban.

U svom obraćanju na konferenciji, Ban je takođe istakao potrebu da se odvoji humanitarna politika od političkih pitanja, sa posebnim osvrtom na stradanja neuhranjene dece u Severnoj Koreji.

Kancelarija UN u Severnoj Koreji je ukazala na urgentne humanitarne potrebe u toj zemlji, naveo je Ban i dodao da je alarmantno veliki broj dece koje zaostaju u razvoju.

"Životi su u pitanju. Bez pomoći, ta deca će imati trajne posledice", ukazao je Ban na konferenciji u Seulu.

Konferencija azijskog liderstva je godišnja međunarodna konferencija koje se od 2005. održava u Seulu i bavi se važnim pitanjima u Aziji i svetu uopšte, u organizaciji najvećih južnokorejskih dnevnih novina Čosun Ilbo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво