EU pokreće pomorsku operaciju na Mediteranu

Šefica evropske diplomatje Federika Mogerini rekla je da su se zemlje Evropske unije dogovorile da u junu pokrenu pomorsku operaciju protiv krijumčara ljudi, odgovornih za priliv migranata preko Sredozemnog mora u Evropu.

"Upravo je doneta odluka o pokretanju pomorske operacije, kako bi se razbio model poslovanja mreža krijumčara i trgovaca ljudima", napisala je Mogerinijeva na Tviteru, posle sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU, prenosi Tanjug.

Kako je dodala, sedište nove pomorske misije protiv krijumčara migranata biće u Rimu, a predvodiće je italijanski admiral Enriko Kredendino.

Najavljena ambiciozna operacija EU koja počinje u junu, predviđa slanje ratnih brodova i izviđačkih aviona do obale Libije čije vode su postale epicentar humanitarne katastrofe koja se poslednjih meseci našla pred vratima Evrope.

Plan EU takođe predviđa eventualno uništavanje krijumčarskih brodova pre nego što stignu do obala Evrope, iako to zahteva da Savet bezbednosti UN rezolucijom podrži tu vojnu akciju.

Stoltenberg: Teroristi bi kao migranti mogli da stignu u Evropu

Ranije danas, šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi pripadnici islamskih ekstremističkih grupa mogli da stignu do Evrope pod plaštom migranata, ustakavši da ta mogućnost iziskuje efikasnu reakciju.

Upitan da prokomentariše izveštaje kako Islamska država pokušava da prokrijumčari svoje borce na brodovima s migrantima u Evropu, Stoltenberg je potvrdio da takva opasnost od infiltriranja "stranih boraca" postoji.

Stoltenberg je istakao da NATO čini napore u saradnji sa severnoafričkim i bliskoistočnim zemljama kako bi se neutralisali osnovni uzroci migracija.

Alijansa, dodao je, zasad ne učestvuje u dosad nezabeleženoj pomorskoj misiji EU, koja je usledila nakon serije brodoloma na Mediteranu u kojoj su stradale na stotine migranata.

Stoltenberg navodi da EU dosad nije na ovom planu tražila pomoć od NATO, ali da je Alijansa "spremna da pomogne ako bude takvog zahteva".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи