Ukrajina, sovjetski simboli zakonom zabranjeni

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je paket zakona koji zabranjuju sovjetske simbole i propagandu iz vremena komunizma, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Zakoni koji zabranjuju sovjetske simbole i propagandu iz vremena komunizma su prošlog meseca usvojeni u ukrajinskom parlamentu, što je naišlo na oštru reakciju zvanične Moskve, prenosi Tanjug.

Zakoni zabranjuju sovjetske simbole, osuđuju komunistički režim, otvaraju arhive sovjetskih specijalnih službi i zvanično priznaje ulogu jedne nacionalističke grupe koja se sredinom 20. veka borila za nezavisnost Ukrajine, a prvo je bila na strani nemačkih nacista, da bi se kasnije borila i protiv njih i protiv sovjetskih trupa.

Osim što je razbesneo Rusiju, taj zakon je posle usvajanja u parlamentu povećao tenzije u odnosima sa proruskim snagama na istoku zemlje, koje su u sukobu sa ukrajinskim snagama od aprila 2014. godine.

Paket zakona zabranjuje isticanje zastave SSSR u Ukrajini i propisuje da statue Lenjina iz vremena Sovjetskog saveza treba da budu srušene, a trgovi koji nose njegovo ime preimenovani.

Pored toga, isti zakoni zabranjuju i nacističku propagandu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи