Читај ми!

Tenzije u Žutom moru, Pjongjang ponovo preti

Severna Koreja saopštila je da je spremna da bez upozorenja otvori vatru na južnokorejske vojne brodove koji uđu u njene teritorijalne vode u Žutom moru.

Severnokorejska vojska je saopštila da je 17 patrolnih brodova južnokorejske vojske ušlo u teritorijalne vode Severa tokom prve nedelje maja, pod izgovorom da su presretali kineske ribarske brodove, prenosi Beta.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje negiralo je sve navode Pjongjanga i optužilo Sever da nastoji da stvori tenzije.

Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Kim Minseok istakao je da je pretnja Severne Koreje zasnovana na iskrivljavanju činjenica i upozorio da će Pjongjang "teško da zažali ako bude ignorisao upozorenje Seula i ako bude provocirao".

Neimenovani zvaničnik u Združenoj komandi južnokorejske vojske rekao je da je pretnja Pjongjanga "bezumna" i da brodovi južnokorejske mornarice nisu prešli pomorsku granicu još od kraja Korejskog rata.

Pjongjang upućuje upozorenje usred godišnje sezone lova na rakove, koja traje do juna u vodama uz zapadnu obali Korejskog poluostrva, a pomorske snage dveju Koreja su se tu sukobile u istom periodu 1999. i 2002, pri čemu je ubijen veliki broj mornara na obe strane.

U martu 2010, brod južnokorejske mornarice pogođen je torpedom i potonuo je pored zapadne obale sa 46 mornara, a Seul za taj napad krivi Severnu Koreju, dok Pjongjang poriče bilo kakvu ulogu u tom napadu.

Pjongjang i Seul se spore oko granice u teritorijalnim vodama. Korejski rat, vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u stanju rata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи